Argentina vyhlásila státní bankrot

Argentina dnes definitivně vyhlásila bankrot. Oznámila totiž, že neuhradila splatnou částku 28 miliónů dolarů u jednoho ze svých dluhopisů. Přední perónistický guvernér mezitím řekl, že nový prezident zruší dosavadní pevný kurs pesa k dolaru v poměru jedna ku jedné. Vyhlášení platební neschopnosti této země je největším státním bankrotem ve světové historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza v Buenos Aires

burza v Buenos Aires | Zdroj: ČTK

Jak sdělil agentuře Reuters nejmenovaný vládní zdroj, jedná se o dluhopis denominovaný v italských lirách se splatností v roce 2007. Celkový dluh Argentiny činí 141 miliard dolarů.

Prezident Eduardo Duhalde dnes také v Buenos Aires oznámil složení nové vlády. Šedesátiletý veterán peronistické strany je již pátou hlavou Argentiny za posledních pět týdnů, kdy země čelí největší politické a ekonomické krizi za poslední desetiletí. Ve svém prvním projevu po jmenování prezidentem Duhalde oznámil, že hodlá opustit politiku tržní ekonomiky, která podle něj přivedla Argentinu ke krizi.

Argentinská vláda vyhlásila, že přestane splácet dluhy, již minulý týden za několikadenní vlády prezidenta Adolfa Rodrígueze Sáa. Šéf nového kabinetu Jorge Capitanich dnes po své inauguraci řekl, že vláda chce restrukturalizovat dluh tak, aby jej byla schopna splácet. Hlavní ekonomický program vlády bude založen na devalvaci argentinského pesa o 30 až 40 procent a bude pravděpodobně doprovázen systémem administrativních opetření, která by měla tlumit dopad devalvace na občany. Přechodně, zřejmě na 90 dní, bude zaveden pevný kurz pesa k dolaru a Argentina chce v této době vyjednávat s Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí překlenovacího úvěru ve výši zhruba 15 miliónů dolarů.

Kvůli katastrofální hospodářské situaci zmítají Argentinou již několik týdnů občanské nepokoje. Vláda proto vyhlásila třicetidenní vyjímečný stav. Lidé v řadě měst rabovali obchody, v Buenos Aires dokonce pronikli do budovy argentinského parlamentu a ničili jeho zařízení. Obyvatelé se cítili ohroženi vládní hospodářskou politikou, která měla vyřešit ekonomickou krizi v zemi. Tamní kabinet proto mimo jiné snížil platy státním úředníkům a důchody a zvýšil daně.

Jak Radiožurnálu popsala velvyslankyně České republiky v Buenos Aires Edita Hrdá, ekonomický rozměr není jediný, který argentinskou krizi doprovází. Lidé volají po rozsáhlých změnách politického systému. Těžko přijali rozhodnutí, že se nebudou konat předčasné volby a žádají změny ve fungování justice. Hlavním cílem protestů se tak stává nejvyšší soud, který v posledním období přijal několik velmi rozporuplných verdiktů. Lidé čekali před bankami, snažili se vybírat peníze a na fungujícím černém trhu vyměňovat za dolary. Banky ale nemají likviditu ani v pesech a jejich systémy většinou nefungovaly.

Stanislav Vintr, Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme