Soud zamítl žalobu na autora Šifry mistra Leonarda

Londýnský soud zprostil amerického spisovatele Dana Browna obvinění z plagiátorství. Toho se měl podle obžaloby dopustit při psaní knihy Šifra mistra Leonarda. Jak tvrdila obžaloba, Brown opsal příběh své knihy z díla Svatá krev a svatý grál od jiných autorů, které vyšlo v roce 1982.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dan Brown

Dan Brown | Foto: AFP

Podle Dana Browna rozhodnutí londýnského soudu jasně dokazuje, že obvinění z plagiátorství vznesené proti němu bylo naprosto neopodstatněné. "Pořád ještě žasnu nad tím, že autoři Svaté krve a svatého grálu se rozhodli mě žalovat," dodal Brown.

Žalobu podali Michael Baigent a Richard Leigh, jejichž knihu Svatá krev a svatý grál z roku 1982 Brown ve své detektivce cituje. Obě knihy rozvíjejí teorii, podle které Ježíš Kristus nezemřel na kříži, ale měl s Máří Magdalenou dítě, jehož potomci přežili do současnosti.

Rozhodnutí londýnského soudu uvolňuje cestu pro květnovou premiéru filmu Šifra mistra Leonarda, který byl podle Brownovy knihy natočen. Ani žalobci však na soudní při úplně neprodělali. Jejich zapomenutá kniha se díky procesu dostala do čtyřicítky nejprodávanějších. Šifra mistra Leonarda zůstala v první desítce, kde se drží od vydání.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme