Podle USA musí Rusko zastavit dodávky zbraní do Íránu

Rusko musí zastavit dodávky zbraní do Íránu a nikdo by tam neměl vyvážet technologie s vojenským využitím. Tento kategorický požadavek oznámil vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí Nicholas Burns. Spojené státy chtějí tímto způsobem donutit Írán k upuštění od svého jaderného programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmedínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmedínežád | Foto: AFP

"Je načase, aby státy využily svých pák proti Íránu. Považujeme za důležité, aby země jako Rusko zmrazily jakékoli prodeje zbraní, které plánují dodat Íránu," řekl Burns v narážce na chystaný prodej ruských taktických raket země-vzduch Íránu.

"Doufáme, že se tento obchod neuskuteční," dodal Burns. USA považují zákaz prodeje zbraní Teheránu za způsob, jak ho přimět k opuštění jaderného programu, který je podle Západu pláštíkem pro získání jaderné zbraně.

Burns uvedl, že státy musejí vytvářet na Írán tlak jednotlivě i společně na půdě Rady bezpečnosti OSN. Rusko a Čína se však jako držitelé práva veta zdráhají přistoupit na sankce proti Íránu a prosazují diplomatické řešení problému. Moskva odmítla již před lety výzvu USA, aby zastavila spolupráci na výstavbě íránské jaderné elektrárny v Búšehru v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Írán oznámil nedávno obnovení prací na obohacování uranu. Podle odborníků však zatím nemá kapacity odstředivek na to, aby vyrobil množství potřebné k výrobě atomové bomby.

Martin Hromádka, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme