Británií hýbe aféra kvůli účtům za péči o vlasy paní Blairové

V britských parlamentních kuloárech se nanovo rozčeřila hladina kontroverze kolem zprávy, že manželka premiéra Cherie Blairová poslala účet za svého osobního kadeřníka během poslední volební kampaně k proplacení pokladníkovi vládní Labour Party.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cherie Blairová

Cherie Blairová | Foto: AFP

Péče o vlasy dovede být vážná a inspirující, ale i prekérní záležitost - například náměstek premiéra John Prescott před lety na všetečnou novinářskou otázku, proč musel použít služební jaguár se šoférem na dvě stě metrů dlouhou cestu mezi svým hotelem a konferenční halou, bez zaváhání odpověděl, že jeho manželka nemá ráda vlasy rozevláté do všech stran.

Bývalý konzervativní ministr školství lord Baker onehdy prozradil, že jeho šéfka Margaret Thatcherová zahájila radikální školskou reformu na základě poznámek na ušmudlaném kusu papíru, který vytáhla z kabelky po debatě se svým kadeřníkem. A nyní se dozvídáme nejenže měsíční péče o vlasy premiérovy manželky Cherie Blairové během vítězné volební kampaně labouristů v loňském roce stála sedm a půl tisíc liber, ale také to, že účet za tuto péči paní Blairová předložila k proplacení pokladníkovi Labour Party.

Ne že by na tom bylo něco nezákonného. Na to si Cherie Blairová jako prominentní právnička dává pozor. Ale zvedly se hlasy kritického údivu s náznakem protestu z řad vlastní strany. Bývalý náměstek ministra vnitra Peter Kilfoyle se nechal slyšet, že o první dámě není nic ani v nepsané britské ústavě, ani ve psaných stanovách Labour Party. Oněch sedm tisíce liber se podle něho mohlo využít na politické kampaně. A hned připomněl, že jeho vlastní volební kampaň stála tři a půl tisíce liber, tedy méně než polovinu obnosu představujícího měsíční péči o vlasy premiérovy manželky.

Co na to paní Blairová sama? Přátelům si nejednou postěžovala, že není fér, když musí hradit z vlastních prostředků výdaje, které podle ní přímo souvisí s její rolí manželky premiéra, ku příkladu ve volební kampani. Paní Blairová byla v minulosti kritizována za velké příjmy z přednášek na dobročinných akcích. Noviny také zaznamenávají, že spolu s manželem využila služeb královniny letky v hodnotě půl milionu liber z kapes poplatníků při cestách na dovolené.

I když výdaje za osobního kadeřníka nebudou hradit poplatníci, nýbrž pokladna Labour Party, přece jenom tato aféra paní Blairové na popularitě nepřidá. Londýnské Timesy v této souvislosti připomněly, že premiérka Margaret Thatcherová veškeré výdaje za svého kadeřníka vždycky platila z vlastní kapsy. Inu, časy se mění.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme