Hongkong má svou Třídu hvězd

V Hongkongu skončil Mezinárodní filmový festival, který potvrdil rozkvět čínského filmu. V posledních letech se čínští, respektive tchajwanští režiséři uplatnili i na mezinárodní scéně, mezi nimi i Ang Lee, jehož film Zkrocená hora nedávno získal tři americké Oskary. A i díky těmto úspěchům vznikla v Hongkongu Třída hvězd s otisky rukou slavných osobností, podobná, jakou mají ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmová klapka na Třídě hvězd

Filmová klapka na Třídě hvězd | Foto: Robert Mikoláš

Slunce už dávno zapadlo, Hongkong je přesto stále rozzářen. A nejen díky svítícím reklamám na mrakodrapech. Nábřeží v Kowloonu, přímo naproti ostrovu Hongkong je plné světel i díky další z atrakcí lákajících turisty do této bývalé britské kolonie.

Avenue of Stars, Třída hvězd vybudovaná po vzoru té americké. Na jedné straně lemována mořem, z druhé novým Světovým obchodním centrem, Muzeem umění, Vesmírným muzeem, Kulturním centrem a historickou hodinovou věží. Samozřejmě nechybí ani repliky kamer, křeslem režiséra, osvětlovači nebo klapka. Všechny tyto artefakty jsou tu natrvalo stejně jako zvětšená socha, replika hlavní ceny Filmového festivalu.

To hlavní je ale zapuštěné v chodníku. Otisky hvězd. Samozřejmě dominuje ta v současnosti největší, představitel akčních rolí, a také zpěvák Jackie Chen známý z filmů Tuxedo, Rush Hour, Kolem světa za 80 dní či Rytíři ze Šanghaje.

O kus dál je otisk rukou režiséra Johna Woo, určitě si vzpomenete na jeho Mission Impossible II. nebo herce Jeta Li, jehož posledním hitem je film Hrdina a známý je i z třetího pokračování Smrtonosné zbraně, z žen nesmíte minout Michelle Yeoh z oskarového Tygr a drak, Gejšy a Bondovky Tomorrow never dies.

Nad všemi, a to doslova ční na 440 metrů dlouhé promenádě legenda kung-fu, Bruce Lee. Jeho socha v typickém bojovém postoji patří k nejfotografovanějším. I deska s jeho jménem v chodníku, otisky ale chybí. Lee záhadně zemřel v roce 1973, v 32 letech.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme