Itálie nejprve zvolí nového prezidenta, až pak sestaví vládu

Romano Prodi měl mít dnes hotový seznam ministrů své nové vlády. Má ale mnohem delší čas na jeho přípravu, než by si býval přál. Prezident republiky Ciampi totiž rozhodl, že se uspíší volba nového prezidenta a teprve nový prezident pověří Romana Prodiho sestavením nové vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romano Prodi

Romano Prodi | Zdroj: ČTK

Prezident republiky Carlo Azeglio Ciampi nechce druhý prezidentský mandát. Zdvořile ho odmítl a zkomplikoval situaci na italské politické scéně.

"Žádný z devíti předešlých prezidentů nebyl znovu zvolen. Soudím, že tento zvyk nelze měnit," uvedl pětaosmdesátiletý Ciampi v dnes zveřejněném prohlášení. Poukázal též na svůj vysoký věk.

Předseda Levicových demokratů Massimo D'Alema má tak větší šanci stát se hlavou státu, ale Brlusconiho Pravý střed protestuje. Nechce bývalého komunistu na prezidentském křesle.

"Kdybychom měli co činit s demokratickou, skutečně demokratickou a inteligentní levicí, museli by si uvědomit, že když obsadili všechna místa, jako křesla předsedů Poslanecké sněmovny a Senátu i křeslo premiéra, nemohou chtít pro sebe také úřad prezidenta republiky, který musí být garantem jednoty Itálie," prohlásil Berlusconi.

Nástupce prezidenta Ciampiho budou volit 8. května obě komory parlamentu a zástupci 20 italských regionů. Ciampi byl v roce 1999 zvolen už v prvním kole.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme