Ocenění za šíření dobrého jména Česka v zahraničí získalo 22 osobností a institucí

Ceny za šíření dobrého jména České republiky v cizině s názvem Gratias Agit letos získalo 22 osobností a institucí. Ocenění přiznává ministr zahraničních věcí a jeho laureáti dnes převzali diplomy a pamětní medaile v sídle ministerstva v Černínském paláci. Cenu, která má již devítiletou tradici, mohou získat nejen naši krajané žijící v různých zemích světa, ale i čeští občané nebo přátelé České republiky, kteří se nezištně starají o její propagaci v cizině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laureáti ceny Gratias Agit

Laureáti ceny Gratias Agit | Zdroj: ČTK

Křišťálový globus a pamětní plakety převzali z rukou ministra Cyrila Svobody například překladatelé české literatury z Argentiny a Francie, podnikatelé podporující nejen vzájemný obchod, ale i poznávání české kultury na čínském Tchajwanu, v Turecku a Německu, krajané ze Slovinska a Rakouska, američtí Sokolové a také nakladatelé a spisovatelé, například Zdena Salivarová a Josef Škvorecký.

Cenu získali i někdejší rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm a kardinál Tomáš Špidlík. Za překlady české literatury a propagaci češtiny na vysoké škole v Soulu dostali cenu i pedagogové z Univerzity Hankuk. Oceněna byla i lyžařka Kateřina Neumannová, která také za všechny laureáty poděkovala.

"Dovolila bych si poděkovat, troufnu si říct nejenom za sebe, ale i za nás všechny, za dnešní ocenění. Jsem velice hrdá, že tu dnes mohu být a že moje zaměstnání, což je sport, přináší i dobré jméno České republice," řekl Neumannová.

Ne všichni ocenění se mohli do Prahy k převzetí ceny osobně dostavit. Bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová za cenu poděkovala prostřednictvím videonahrávky. Místo nedávno zesnulé senátorky a velvyslankyně v Austrálii Jaroslavy Moserové převzal cenu její manžel. Nepřijela také jeho královská výsost kambodžský král Norodom Sihamoni, který díky studiím u nás perfektně ovládá češtinu. Zastupovala ho jeho sestra princezna.

Cenu v podobě křišťálové koule dostala i novinářka a humanitární pracovnice Petra Procházková. Ocenění je pro ni a její dobrovolnou organizaci Berkat povzbuzením, ale při jejím přebírání cítila i určitou hořkost.

"Ocenění je pro mne i povzbuzením do budoucna, bohužel však s jedním malým ale. Mám velkou trpkost na duši, když se na tu kouli dívám, protože letos jsme nedostali ani desetník z mimořádné dotace na Afghánistán. Když si vezmete, že tam pracují jenom dvě organizace, Člověk v tísni a my a já dostanu tedy cenu, které si velmi vážím, a Člověk v tísni 15 milionů, tak jistou hořkost jistě každý pochopí," řekla Českému rozhlasu Procházková.

Pavel Novák, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme