Herec John Cleese se už o válce nezmiňuje

Známý anglický herec John Cleese v těchto dnech sehrává významnou roli v přípravě na fotbalové mistrovství v Německu. Dnes už 66letý John Cleese, jehož znají diváci z celé řady filmů a televizních pořadů, například Monthy Pythons Flying Circus, se proslavil také seriálem ze 70. let o hotelu na západoanglickém pobřeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Cleese

John Cleese | Foto: Jan Rosenauer

V anglickém podání se ten hotel jmenoval Fawlty Towers a Cleese tam hraje majitele Basila Fawltyho, který se chová neurvale nejen ke svým hostům, ale také k zaměstnancům, například ke španělskému číšníkovi Manuelovi, jehož mlátí i jinak terorizuje. V jedné epizodě zvané Němci má Basil německé hosty a varuje předem zaměstnance, aby je ani nenapadlo zmiňovat se o válce. Načež sám na ten rozkaz zapomněl, pro zranění hlavy.

Když si němečtí hosté začali objednávat večeři, vyjmenovával jednotlivé chody jako krevety Goebls, jednoho hermana herinka a podobně. Jeden ze slušných německých hostí ho napomenul - prosím vás nemluvte o válce - načež Basil Fawlty odsekne - vy jste si začali, vtrhli jste do Polska - a nastává hádka, během které Basil Fawlty začíná pochodovat husím pochodem a napodobuje Hitlera.

Tato nezapomenutelná scéna vyvolala už tehdy v 70. letech v Německu i v britských novinách vážné protesty. John Cleese se nyní po třiceti letech rozhodl svou reputaci napravit. Natočil film pro německou televizi, který se má vysílat během fotbalového mistrovství. Také složil písničku začínající slovy 'o válce se nezmiňujte, od toho je fotbal'. Připomíná v ní vítězství anglického týmu ve finále světového šampionátu roku 1966, kdy Anglie zvítězila 2:1. Také Němcům odpouští, že před šedesáti lety vybombardovali jeho místní fish and chip shop - bistro na ryby a pomfrity, což je slavná britská instituce.

Zda písnička bude mít mezi Němci úspěch, se ukáže teprve časem. Celou ji otiskly londýnské Timesy, které také přinesly rozhovor s Johnem Cleesem. Ten se přiznal, že je ve skutečnosti germanofil, a poznamenal: "Myslím si, že německý příspěvek do literatury a filosofie je mimořádný a do hudby a vědy přímo obrovský." Pod vlivem seriálu o hotelu Basila Fawltyho německé velvyslanectví v Londýně v těchto dnech pořádá soutěž dětských slohových prací na téma: Ale o válce se nezmiňujte.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme