Polští konzervativci brojí proti filmu Šifra mistra Leonarda

Šifra mistra Leonarda byla na nátlak věřících stažena z běloruských kin. V Polsku katolická církev i konzervativní politici vyzývají k bojkotu tohoto díla. Podle jejich názoru manipuluje s myšlením a uráží náboženské cítění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staroměstský rynek

Staroměstský rynek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V Polsku se kontroverzní snímek promítá ve všech velkých kinech a těší se průměrnému zájmu. Diváci ale nedocházejí pobouření.

"Velmi se mi líbil. Atmosféra kolem byla trochu přehnaná." "Myslely jsme, že bude horší. Recenzenti o něm tak psali," říkají návštěvnice varšavských kin. Katolická církev Šifru označila za nebezpečný falsifikát.

"Film má velký vliv zejména na mladé lidí, kteří si neuvědomují, že režisér a scénárista manipulují s jejich podvědomím," upozorňuje kněz Stefan Moszoro Dabrowski z organizace Opus dei. Někteří politici se vyslovili pro běloruské řešení problému.

"Nejlepším řešením by bylo stažení filmu z kin, a myslím, že k tomu dojde," domnívá se Ryszard Bender, senátor za Ligu polských rodin.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme