Podle Mušarafa bin Ládin zemřel na nemoc ledvin

Islámský radikál Usáma bin Ládin je podle pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa mrtev. V rozhovoru pro stanici CNN Mušaraf vyjádřil své přesvědčení, že bin Ládin zemřel v důsledku své nemoci. Při útoku Spojených států proti Afghánistánu totiž nebyl s to zajistit si potřebnou léčbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Alexandr Pícha

"Je sice několik možností, osobně se však přikláním k tomu, že bin Ládin je mrtev. Měl totiž nemocné ledviny. Víme, že dal do Afghánistánu přivézt dva dialyzační přístroje, z nichž jeden byl pro jeho vlastní potřebu," uvedl v televizi Mušaraf.

Usáma bin Ládin, hlavní podezřelý ze zorganizování loňských teroristických útoků v New Yorku a ve Washingtonu, se naposledy objevil na videokazetě, kterou loni 26. prosince zvřejnila katarská televize Al-Džazíra. Na tomto záznamu se bin Ládin vyjadřuje o útocích velmi pochvalně. Jeho bledá a pohublá tvář by přitom podle Mušarafa mohla verzi o onemocnění nasvědčovat. "Nemyslím si, že by nyní mohl mít v Afghánistánu potřebnou péči," dodal.

Pákistánský prezident ale neřekl nic o tom, že by měl pro své domněnky nějakou oporu ve faktech zjištěných zpravodajskou službou. V případě, že by bin Ládin stále ještě žil, je Mušaraf přesvědčen o tom, že se nadále zdržuje v Afghánistánu.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme