Hongkong si připomíná výročí předání kolonie Číně

Hongkong si dnes připomíná výročí předání Číně. 1. července 1997 z této bývalé britské kolonie odešli poslední představitelé Spojeného království a moc nad ní převzal Peking. V předvečer slavnostního ceremoniálu se na veřejnost dostaly informace o britských plánech použít v 60. letech proti Číně atomové zbraně právě na obranu Hongkongu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další organizace bojující za lidská práva

Další organizace bojující za lidská práva | Foto: Robert Mikoláš

Oslavy 9. výročí se účastní představitelé Hongkongu i zástupci ústřední vlády v Pekingu. Ceremoniál vyvěšení vlajky se ale snažili překazit ochránci lidských práv, včetně některých hongkongských zákonodárců, kteří požadovali zrušení vlády jedné strany a propuštění politických vězňů.

Policie jim však zabránila, aby se přiblížili k místu slavnostního obřadu. Obyvatelé šestimilionového Honkongu už od předání této bývalé britské kolonie Číně požadují plnou demokracii. Jejich nejvyššího představitele totiž dosazuje Peking a lidé mohou přímo volit pouze polovinu šedesátičlenného parlamentu.

V roce 2003 proto zahájili takzvané pochody za demokracii. Stejně chtějí vyjádřit své stanovisko vůči snahám Číny omezit jejich základní práva i dnes.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme