Konflikt mezi Libanonem a Izraelem se přiostřuje

Izraelské letecké útoky proti cílům v Libanonu neustávají. Zemřeli další civilisté. Na libanonské straně už při izraelské ofenzivě zahynulo přes 120 lidí. Izrael hlásí více než 20 obětí. Pomoci uklidnit situaci chce vysoký představitel Evropské unie Javier Solana, který dnes přijel do Libanonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské letadlo startuje k misi nad územím Libanonu

Izraelské letadlo startuje k misi nad územím Libanonu | Zdroj: ČTK

Nejméně osm lidí zabily rakety odpálené Hizballáhem na izraelské přístavní město Haifa. Vůdce Hizballáhu Hassan Nasrallah oznámil, že útok na toto město je pouze začátek a je odplatou za ostřelování jižních předměstí Bejrútu a kolony uprchlíků, které přineslo další oběti.

V Haifě bylo zabito patnáct osob včetně devíti dětí. Konflikt tím dostává zcela jinou podobu. Izraelský premiér Ehud Olmert prohlásil, že dnešní útok přinese odvetnou akci s těžkými důsledky pro oblasti jižního Libanonu.

Nedá se vyloučit, že Izrael uvažuje o pozemní operaci v jižním Libanonu, protože tam letadla shazují letáky s výzvou k odchodu civilistů z tohoto území. O postoji izraelské vlády k dopadům ofenzivy na civilní obyvatelstvo mluvil v televizi CNN poradce ministerstva zahraničí Mark Sofer.

"S lítostí v srdci musím říct, že zranění civilisté ani oběti na životech nejsou v žádném případě naším cílem. Budeme se maximálně snažit předejít dalším mrtvým a násilí zabránit," vyjádřil se Sofer.

Soucit izraelské vlády s civilisty, ale obyvatelům Libanonu příliš nepomůže. Lidé se snaží utíkat z Bejrútu na venkov do hor. Evropské státy evakuují své občany. 12 Čechů se dostalo z Libanonu v konvoji zorganizovaném naším velvyslanectvím spolu s Italy.

Po příletu do Prahy přiblížila Českému rozhlasu situaci v zemi Lejla al Lamun, která v Libanonu trvale žije: "Pociťujete hrůzu a nevíte, co máte dělat a co bude nejlepší pro vaše děti. Snažila jsem se udělat vše proto, abych se dostala do České republiky. Mám tu rodiče. Chtěla jsem jim dát zprávu, že jsme v pořádku. Vše kolem nás bombardovali, ale my jsme v pořádku. Snažila jsem se odtud odjet."

Letiště v Sýrii, odkud cizinci odlétají z ohrožené oblasti, je přeplněné uprchlíky. Jak říká další z evakuovaných Dana Ratajová, lidé se museli hádat o místa v letadlech: "Já jsem měla strach především, že bych se nedostala letadlem domů. Ti ostatní to měli horší. Zůstala mi tam dcera, má miminko, mám o ni hrozný strach, i když mi všichni říkali, že to bude v pořádku."

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Richarda Krpače se české ambasádě v Bejrútu přihlásilo dalších 80 našich občanů, kteří chtějí odjet domů.

"Velvyslanectví ve spolupráci s ostatními ambasádami Evropské unie organizuje v pondělí v 5.30 ráno odjezd velkého konvoje do Sýrie. Není vyloučeno, že tento konvoj bude na několik nejbližších dní posledním, kterého se čeští občané, kteří chtějí opustit Libanon, mohou zúčastnit," řekl mluvčí ministerstva Richard Krpač.

Pavel Novák, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme