Víte, jaká je nejslavnější česká ulice v zahraničí?

V Americe je to Čermák Road v Chicagu. Ve velkoměstě na břehu jezera Michigan je také Komenského nebo Kolínská ulice, stojí tam i velká socha blanického rytíře. Ale hlavně tam žijí tisíce Čechů, ať už starousedlíků, nebo třeba nových českých takzvaných ilegálů. Zavede nás tam zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Chicago od jezera Michigan

Pohled na Chicago od jezera Michigan | Foto: Alexandr Pícha

Jméno dnes už historické osobnosti Antonína Čermáka u nás mnoha lidem moc neříká, ale v Chicagu je to stále pojem. Mimochodem, zkuste si vzpomenout na starostu svého města nebo obce z třicátých let. V Chicagu si ale svého slavného českého starostu mnoho Američanů pamatuje.

Reportáž jsem začal pár bloků od jezera Michigan u požární zbrojnice přímo na Čermák Road, nebo, jak tu říkají "Srmek" road: "Vím o něm, byl to starosta ve dvacátých letech. Zachránil při atentátu prezidenta Roosevelta. Kulka byla určena prezidentovi, ale on ji dostal místo něj," řekl mi hned americký hasič.

Byla to sice léta třicátá, ale to je detail. Antonína Čermáka tu zná opravdu každý - i dělníci na stavbě: "Čermák. Starosta. Vládl tady ve třicátých letech, doufám," hlásí jeden z nich.

Požární zbrojnice na Cermak Road | Foto: Alexandr Pícha

Místy třída, místy jen ulice - Čermák Road se táhne do vnitrozemí státu Illinois přes 30 kilometrů, vede přes několik městských oblastí, mění svůj charakter a je vlastně průřezem mezi mnoha americkými společenskými vrstvami a národními kulturami. Vyjeďme si teď po Čermák Road s Petrem Bartoněm z Chicagské university, který nás tam proveze ve svém otevřeném voze. "V Americe se říká, že jednotlivé etnické čtvrti sahají vždy od kolejí ke kolejím. Teď přijíždíme z bohatšího "Mexikova" do "Černošárny," jak se říká mezi Čechy. Následuje i jateční čtvrť."

Kdysi silnou českou komunitu podél Čermák Road už z Chicaga a z Al Caponeho Cicera rozptýlili nebo vytlačili další přistěhovalci do jiných částí města, hlavně do Berwynu. Zatímco bělošští Američané mají o starostovi Čermákovi dobré povědomí, v čínské čtvrti jsem nepochodil. A to ani u majitelky restaurace, která tu žije od narození: "Na Čermákově ulici je hodně lidí, nevím, kdo ke komu patří."

S Čermákem jsem neuspěl ani v černošské čtvrti, kterou Čermák Road také protíná: "Ne, ne," řekla mi středoškolačka, která tu žije pět let. "Nevím, a to tady žiju," odpověděl ani starý Afroameričan. Ani nápověda že byl Čermák starosta, nepomohla milé postarší černošce. "Ve třicátých letech? To jsem narodila. A žiju v Chicagu celý život," vyděsila se.

Na Čermák Road je ještě spousta tabulí s českými jmény, i když podniky často provozují jiní Američané, nejčastěji Hispánci. Dál od centra Chicaga se tady stále dá zajít do české hospody nebo tu v malé samoobsluze koupíte české buchty, rohlíky a chleba. Když jsem s dotazy na Antonína Čermáka neuspěl ani u Hispánců, kteří tady navíc často neumí anglicky, přišel jsem se zeptat aspoň tam.

"Ježišmarjá, to jsem věděla!," řekla mi mladá, nápadně světlovlasá prodavačka. Ale po dotazu na název ulice, ve které prodává, už byla doma: "No, to byl tady starosta, ale to už je hodně dávno," odpověděla perfektní češtinou.

Nechal jsem tedy otázek na naše slavné předky a zeptal jsem se, kolik Čechů ještě na Čermák Road zůstalo a nakupuje tady? "Málo, všichni už odjeli. Náš obchod je jediný, k nám ale ještě lidé chodí. Jsou tu teď hlavně Mexičané."

Český Besední dům z doby předválečné zlaté éry | Foto: Alexandr Pícha

Koupil jsem si nečeskou kolu a chtěl se rozloučit, ale mladé sympatické prodavačce ležel starosta Čermák stále v hlavě: "Já se strašně omlouvám, já jsem se v Česku nenarodila, jsem rozená Němka, umím jenom řeč. Rodiče mne sice česky naučili, ale v Čechách jsem byla málo." A na otázku, co dělá Němka v česko-slovenském obchodu s pečivem v Chicagu, odvětile se smíchem: "Prodává rohlíky!"

Amerika je v pohybu a český fenomén z Čermák Road mizí. V nedalekém bývalém českém kostele má naše Panna Maria Svatohorská už mexickou tvář i šaty a mše se tam slouží ve španělštině. Češi se však v americkém státě Illinois neztratí.

Antonín Čermák může mít dokonce českou pokračovatelku v ještě vyšší funkci. Favoritkou voleb na guvernérku Illinois je totiž republikánská kandidátka, Češka Judy Baar Topinková. Takže doufám, že dnešní zápisník bude mít brzo pokračování, optimisticky uzavírá náš zpravodaj v USA Alexandr Pícha.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme