Maďaři vyzývají svého premiéra k demisi, údajně lhal o skutečném stavu ekonomiky

Maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsány čelí výzvám k demisi. O víkendu byla totiž zveřejněna nahrávka, na které přiznává, že lhal o skutečném stavu ekonomiky země. Hlasový záznam vznikl údajně v květnu, tedy měsíc po druhém vítězství Maďarské socialistické strany ve volbách, a byl pořízen při jednání strany za zavřenými dveřmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci prezidenta demonstrují před maďarským parlamentem

Odpůrci prezidenta demonstrují před maďarským parlamentem | Zdroj: ČTK

Gyurcsány pověděl svým stranickým kolegům o nutnosti tvrdých ekonomických reforem. Také v několika minulých týdnech premiér přiznal, že v zájmu volebního úspěchu jeho vláda zamlčela skutečnou hloubku státního deficitu a prosadila zákon snižující daně, který Gyurcsány nyní označuje jako chybný.

Zatím není jasné, kdo nahrávku předal maďarskému rozhlasu, který ji v neděli odvysílal. Proti předsedovi vlády každopádně hned včera protestovalo před parlamentem několik tisíc příznivců opozice.

Velkému tlaku čelí prezident republiky. Opozice a část veřejnosti vyžaduje, aby byla vláda odvolána. Hlava státu dnes neskrývaně kritizovala premiéra. László Sólyom zdůraznil, že ústava mu v tomto případě neposkytuje žádné možnosti, protože předseda vlády a jeho kabinet jsou zodpovědní parlamentu.

Prezident ani nevyzval Ference Gyurcsányho, aby podal demisi. Konstatoval, že v Maďarsku vypukla, když ne politická, tak alespoň morální krize.

Opoziční strany nadále vyzývají premiéra, aby odstoupil sám. Obracejí se i na vládní strany, aby stáhly zpět svou podporu Gyurcsányho kabinetu. Ty to však zřejmě neudělají. Socialisté se dokonce vyjádřili, že stojí plně za premiérem. Menší koaliční strana Svaz svobodných demokratů zase nechce podpořit síly, které by rády způsobily v Maďarsku politickou krizi, a tak vlastně i liberálové vyslovili Gyurcsánymu podporu.

Gregor Martin Papucsek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme