Thajská junta vybrala za premiéra bývalého armádního velitele

Vojenská junta v Thajsku vybrala nového premiéra. Má se jím stát bývalý důstojník Surayud Čulanont. Armáda, která minulý týden provedla vojenský převrat a sesadila Thaksina Šinavatru a jeho vládu, tak plní svůj slib, že do 14 dnů předá moc přechodnému kabinetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci v Bangkoku

Vojáci v Bangkoku | Foto: Robert Mikoláš

Dvaašedesátiletý generál Čulanont je důstojníkem ve výslužbě a blízkým poradcem krále. V armádě sloužil 40 let, bojoval s komunistickými rebely, v 80. letech řešil neklidnou situaci na hranici s Kambodžou a má blízko k americkým vojenským kruhům.

Z ozbrojených sil Čulanont odešel v roce 2003 a stal se buddhistickým mnichem. Do politiky vstoupit odmítal, nakonec ale nabídku stát se dočasným premiérem dosazeným vojenskou juntou přijal.

Nový premiér by měl vést Thajsko až do října příštího roku, kdy se mají konat řádné volby. Zaměřit se má na vytvoření nové ústavy a řešení konfliktu s islámskými separatisty na jihu země.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme