Bratr francouzské kandidátky na prezidenta prý potopil loď Greenpeace

Útok proti lodi ekologické organizace Greenpeace Rainbow Warrior, ke kterému došlo před více než dvaceti lety, by mohl ovlivnit prezidentské volby ve Francii. Případ by měla novozélandská kriminální policie znovu otevřít poté, co se k činu nepřímo přiznal bratr prezidentské kandidátky Segolene Royalové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Segolene Royalová

Segolene Royalová | Zdroj: ČTK

Bratr horké kandidátky na zisk prezidentské nominace za Socialistickou stranu Gérard byl v té době poručíkem francouzských tajných služeb a pochlubil svému bratrovi, že přímo položil na loď Greenpeace bombu.

Segolene Royalová reagovala prohlášením, podle něhož se o tajemství svého bratra dozvěděla před nedávnem z tisku. Socialisté tvrdí, že se jedná o kampaň, která je namířena nejen proti prezidentské kandidátce, ale i proti Laurentu Fabiusovi, který byl v té době premiérem. Oba jsou přesvědčeni o tom, že se informace objevily v tisku účelově.

Francouzští agenti vyhodili Rainbow Warrior do povětří v noci z 9. na 10. července 1985, aby tak zabránili Greenpeace vyplout k atolu Mururoa na protest proti zamýšleným francouzským jaderným pokusům. Při sabotáži přišel o život fotograf Fernando Pereira.

Novozélandští policisté však zatkli dva agenty DGSE, majora Alaina Mafarta a kapitánku Dominique Prieurovou, kteří se vydávali za manžele. Vypukl jeden z největších skandálů éry socialistického prezidenta Francoise Mitterranda, věc se dostala před soud a francouzská vláda musela vyplatit Greenpeace vysoké odškodné.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme