Britská MI5 varuje před teroristickými útoky

Britská bezpečnostní služba MI5 prý ví až o 30 možných teroristických plánech. Od útoků na londýnské metro z července 2005 sleduje činnost asi 200 různých skupin a už se jí prý podařilo zmařit pět významných plánů úderů na britské cíle či občany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Šéfka rozvědky Eliza Manninghamová-Bullerová řekla pro stanici BBC, že tato spiknutí mají často napojení na teroristickou síť Al-Káida v Pákistánu. Podle ní hrozí i použití chemických a bakteriálních zbraní, radioaktivních materiálů nebo dokonce jaderné technologie.

V některých případech jde podle ní o menší hrozby, ale i ty se musí se ještě prošetřit. Jedním z největších nebezpečí je podle ředitelky MI5 radikalizace mladých. Právě u nich nejvíc hrozí zneužití při verbování k sebevražedným teroristickým útokům.

Tajná služba MI5 byla od útoků na Spojené státy v září 2001 rozšířena téměř o polovinu a nyní má 2800 zaměstnanců. Nicméně i při tak rychlém nárůstu tajná služba podle její šéfky nebude schopna vyšetřovat všechny připravované teroristické akce.

Mluvčí pro věci bezpečnosti Patrick Mercer podle informace BBC řekl, že Británie potřebuje víc tajných agentů. Uvažuje se i o rozšíření náboru z řad muslimů, avšak ti musí být zvláště pečlivě vybíráni.

V Británii žije asi milion šest set tisíc muslimů, hlavně pákistánského původu. Podle vlády je naprostá většina z nich proti násilí. Jak ale vyplynulo z nedávných průzkumů, 53 procent Britů si myslí, že islám je pro Západ hrozbou.

Milan Kopp, Milan Kocourek, Ondřej Vrba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme