Kongresmani zřejmě doporučí strategické změny ve válce s terorismem

Americký prezident Bush, ministryně zahraničí Riceová a nejvyšší představitelé Pentagonu a zpravodajských služeb se začali připravovat na setkání Studijní skupiny pro Irák. Experti předpokládají, že tato skupina sestavená kongresmany z Demokratické a Republikánské strany vydá závažné strategické doporučení už tento měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americká samohybná houfnice M109A6 Paladin v akci

americká samohybná houfnice M109A6 Paladin v akci | Foto: FAS

Předseda Studijní skupiny pro Irák James Baker potvrdil, že se připravuje zásadní rozhodnutí o tom, v čem pokračovat a co změnit ve válce s terorismem. Mluvčí Bílého domu Tonny Snow informoval, že se jednání zúčastní prezident Bush a nejvyšší představitelé ministerstva zahraničí a Pentagonu.

Podle expertů se zvažuje strategický přesun amerických jednotek například do Kuvajtu nebo stažení z první linie a změna v jednotky rychlého zásahu. Velmi zpochybňované a jako rizikové je hodnoceno zapojení Sýrie a dokonce i Íránu do řešení situace v regionu.

Většina pozorovatelů se shoduje na tom, že další americká strategie bude založena na postupném a etapovém stahování z Iráku.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme