Slovenská policie zadržela vrahy podnikatele Kubašiaka

Jedna z největších pátracích operací na Slovensku byla úspěšná. Tamní policie zadržela v Prievidzi zbývající dva muže z trojice údajných vrahů podnikatele Jána Kubašiaka. Jeden z nich je bývalý policista, druhý je stále v aktivní službě. Třetího muže, bývalého elitního policistu, zatkli speciální jednotky už před několika dny. Muži jsou podezřelí z vraždy podnikatele, přepadení sedmi lidí a z postřelení policisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policista zatýká podezřelého

policista zatýká podezřelého | Foto: Policie ČR

Nejrozsáhlejší pátrací akce v historii slovenské policie trvala čtyři dny a kromě speciálních jednotek se na ní podíleli i vojáci z elitní brigády, protože muži byli ozbrojeni a jeden z nich měl za sebou kariéru v zásahové jednotce a v ochrance vládních činitelů. V rukou strážců zákona skončili bývalý policejní vyšetřovatel Róbert Petluš a příslušník trenčníského pohotovostního útvaru Juraj Roszík.

Tři útočníci přepadli a zabilili Kubašiaka v úterý v jeho domě v horehronské Polomce, svázali ho a usmrtili ranou do týla před očima dalších spoutaných osob. Akci provedli v policejních uniformách, a proto se jim podařilo na útěku obelstít policejní hlídku a jednoho z mužů postřelit do krku.

Zavražděného Kubašiaka média spojují s údajným šéfem banskobystrického podsvětí Mikulášem Černákem a podle policie byl vyšetřován v případu podvodů s lehkými topnými oleji.

Policejní prezident uvedl, že pachatelé zabíjeli kvůli penězům a zřejmě nemají žádné propojení na organizovaný zločin. Jak České televizi řekl mluvčí slovenské policie Martin Korch, byli převezeni do Bratislavy, kde je bude mít na starosti speciální oddělení. Třetí z podezřelých byl zadržen už ve středu. Všem hrozí na Slovensku až doživotní trest vězení.

Důsledkem tohoto případu je i nové opatření ministra vnitra, podle nějž se všichni členové speciálních jednotek na Slovensku musí podrobit otázkám na detektoru lži. Ministr vnitra také oznámil, že odvolá ředitele trenčínské policie, pod kterého bývalý elitní policista patřil. Přikročí i k dalším personálním změnám, které však nespecifikoval.

Marie Matúšů, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme