Rakouští poslanci se budou zabývat Temelínem

Rakouský parlament se dnes bude zabývat českou jadernou elektrárnou Temelín. Odpůrci atomu hrozí, že pokud je parlamentní usnesení neuspokojí, znovu zablokují česko-rakouské hraniční přechody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Jan Rosenauer

Odpůrci Temelína tvrdí, že pokud rakouský parlament na svém dnešním zasedání neschválí usnesení o podání mezinárodní žaloby proti České republice kvůli nedodržení dohody z Melku, zablokují o víkendu několik česko-rakouských hraničních přechodů. Určitě by prý mezi nimi byly Gmünd - České Velenice a Wullowitz - České Dvořiště. V plánu mají i úplné, asi dvouhodinové blokování průjezdu.

Jihočeský hejtman Jan Zahradník proti tomu nemůže nic dělat, žádá ale intervenci českého ministerstva zahraničí. "Za dobu existence kraje jsme učinili velmi mnoho proto, aby se vztahy s Horním Rakouskem zlepšili. Ty akce ekologických aktivistů už takovou podporu nemají. Často se jedná o vyřizování si politických účtů mezi rakouskými aktivisty, případně politiky. Myslím, že naše ministerstvo zahraničí by mělo velmi výrazně na mezivládní úrovni proti těmto blokádám protestovat," řekl hejtman.

Marie Woodhamsová, Julie Rákosová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme