Jak se žije muslimům ve Spojených státech

Podle nejnovějších údajů Rady pro americko islámské vztahy za loňský rok o třetinu vzrostl počet případů nátlaku a diskriminace vůči americkým muslimům. Na druhou stranu ale do Ameriky přichází stále více imigrantů z arabských zemí. Jak se žije muslimům ve spojených státech, nám napsal zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace muslimů ve Washingtonu

Demonstrace muslimů ve Washingtonu | Foto: Alexandr Pícha

Podle muslimských organizací, ale i amerických médií roste mezi muslimy strach. Každá krize, atentáty muslimských extremistů v Madridu, výbuchy Londýně, válka Hizbaláhu proti Izraeli, to všechno vedlo k náladám proti Islámu.

Američtí muslimové se cítí sledovaní, podezíraní a diskriminovaní. Gallupův ústav a USA Today provedly výzkum na druhé straně, tedy mezi nemuslimy. A více než třetina Američanů přiznala, že je akce muslimských radikálů ve světě a hrozba terorismu skutečně vedou k některým předsudků vůči muslimům.

Sami američtí muslimové na to reagují různě. Někteří se více orientují jen na svou komunitu, ale někteří se naopak snaží dát okázale najevo své sebevědomí. V Dearbornu, kde je největší arabská komunita v Americe, tak třeba začíná stále více žen symbolicky nosit šátek na tvář hidžháb. A nejde přitom ani tak o víru. Arabské ženy jen chtějí dát najevo, že si muslimové uhájí postavení i ve Spojených státech.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme