Při explozi ropovodu v Nigérii zemřely stovky lidí

Stovky lidí zahynuly v nigerijské metropoli Lagosu při explozi ropovodu, který navrtali zloději ve snaze ukrást palivo. Když se k místu nahrnuly davy lidí, ropa se vzňala a vybuchla. Červený kříž dosud zaevidoval 260 mrtvých, na místě nehody jsou ale podle svědků další desítky ohořelých těl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výbuch ropovodu v Lagosu

výbuch ropovodu v Lagosu | Zdroj: ČTK

Generální tajemník nigerijského Červeného kříže Abiodun Orebyi televizní stanici CNN řekl: "Mluvíme o stovkách mrtvých lidí; zbývá jen určit kolik stovek. Exploze nastala nad ránem, když ropovod poškodili vandalové. Lidé se pokusili naftu ukrást a přitom nastala exploze, která si vyžádala stovky životů."

Podle agentury Reuters při explozi zemřelo až 500 osob. Fotograf agentury napočítal přes 500, možná až 700 lidských těl spálených k nepoznání.

Problémy s nedostatkem pohonných hmot jsou v Nigérii běžné | Foto: AFP

Nigérie, která je největším producentem ropy v Africe s 2,6 miliony barelů za den, paradoxně trpí naprostým nedostatkem pohonných hmot. V zemi jsou časté krádeže, při nichž zloději navrtávají ropovody a odčerpávají z nich jak surovou ropu, tak již zpracovanou naftu.

Za posledních pět let bylo zaznamenáno 2258 aktů vandalismu. I k podobným explozím dochází častěji. Při poslední velké explozi na ropovodu letos v květnu zahynulo na 200 lidí.

Marika Táborská, Ondřej Kapic, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme