Evropská unie chce zpřísnit pravidla pro zabijácké počítačové hry

Evropská unie uvažuje o přijetí jednotlivých pravidel pro takzvané zabijácké počítačové hry. Ty stále častěji inspirují mladistvé k páchání skutečných zločinů. V čerstvé paměti má Německo přepadení školy v Emsdettenu, které měl na svědomí fanatický milovník střílečky "Counter-Strike". O detailech by na dvoudenní schůzce v Drážďanech měli mluvit unijní ministři vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce s PC

Práce s PC | Zdroj: AFP

V Evropě panují ohledně přístupu k takzvaným ego-shooters velké rozdíly. Hru, která je v Německu zcela zakázaná, si třeba v Belgii mohou koupit šestnáctiletí školáci.

"Přikládám této iniciativě obzvlášť velkou důležitost a děkuji německému předsednictví, že tuto agendu nastolilo. Musíme přijmout opatření na národní i unijní úrovni, abychom děti ochránili před účinky agresivních počítačových her," řekl v Drážďanech místopředseda Evropské komise Franco Frattini.

V Německu připravila skupina vlivných politiků z Bavorska a Dolního Saska návrh zákona, který počítá s kriminalizací výroby, šíření a užívání her, které oslavují násilí. Odborníci z počítačové branže to ale považují za nesmysl.

Kriminolog Christian Pfeiffer ovšem tvrdí, že jistá míra škodlivosti těchto je nezpochybnitelná. "Můžeme prokázat, že děti, které tyto hry pravidelně hrají, mají omezenou empatii, to znamená, že jejich schopnost soucitu s utrpením obětí násilí zřetelně klesá," dodal.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme