Evropa sčítá škody po orkánu Kyrill

Vítr přerušil elektrické vedení a dopravu na mnoha místech Evropy. Bilance orkánu, který je označován za nejhorší za uplynulých 20 let, stále není uzavřena. Podle posledních informací zemřelo na celém kontinentu 47 lidí a mnoho dalších bylo zraněno, nejvíce zabíjel vítr ve Velké Británii a v Německu. Škody se odhadují na miliardy eur. Postupně se začínají odstraňovat, obnovuje se také přerušená doprava a dodávky elektřiny. Orkán Kyrill v noci znovu zablokoval dopravu na mnoha místech Rakouska. Problémy během dnešního dne dále očekávají letiště po celé Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto zasažené padajícím stromem

Auto zasažené padajícím stromem | Foto: AFP

V sousedním Německu stále hlásí problémy železničáři. Orkán postihl prakticky všechny tratě v zemi a provoz na některých z nich se daří obnovovat jen postupně. Německé dráhy mají ostudu a nepříjemnosti i kvůli nehodě na moderním Hlavním nádraží v hlavním městě. Silný vítr tam z fasády strhnul dvoutunový ocelový nosník a další uvolnil. Klíčové nádraží pro Berlín a okolí bylo kvůli tomu až do včerejšího odpoledne uzavřené. Některé politické strany v souvislosti s tím mluví o nebývalém šlendriánu.

Zelení a liberálové zdůrazňují nepřijatelném selhání šéfa Německých drah Mehdorna a příslušného stavebního dozoru. Mluvčí drah Michael Baufeld překvapil prohlášením, že obří nosníky nejsou z architektonických důvodů ani přišroubované ani přivařené a drží jen na malých podpěrách.

Napříště má být berlínské Hlavní nádraží uzavřeno v okamžiku, kdy rychlost větru dosáhne osmého stupně na dvanáctibodové škále. Pro architektonický skvost německé metropole, který stál miliardu eur a pro veřejnost funguje pouhých osm měsíců, je to další rána.

Drahám rovněž hrozí, že kvůli nepřípustnému odklonu od návrhu architekta von Gerkana budou muset přestavět strop podzemního podlaží. To by znamenalo další mnohamiliónovou investici a částečné uzavření nádraží.

Špatné počasí zkomplikovalo život i v zemích Beneluxu. V Nizozemsku bouře do značné míry paralyzovala dopravu i průmysl. Například v největším evropském přístavu v Rotterdamu prakticky utichly veškeré aktivity. Špatné počasí pak způsobilo v celém Nizozemsku smrt šesti lidí.

Škody počítá i Belgie, ačkoli zde vítr nedosáhl takové síly, jako jinde v Evropě. Hasiči vyjížděli k tisícovkám vyvrácených stromů a belgické pobřeží Severního moře bičovaly až desetimetrové vlny. I zde si bouře vyžádala lidské životy, šestnáctiletá dívka zemřela, když na ni spadla zeď a jednoho motoristu usmrtil padající strom.

Škody po větrné bouři sčítají i na Slovensku. Většinou se jedná o polomy ve smrkových lesích na severu země. Vysoké Tatry tentokrát zůstaly ušetřeny, nejvíce stromů padlo v oblasti Oravských Beskyd, které jako první náraz větru zachytily.

Větrná pohroma se nyní přesouvá do východní Evropy a na Balkán. Během včerejška mělo problémy Chorvatsko. Potíže začaly i v severním Rumunsku. Bouře by však na východě měla postupně slábnout.

Jiří Hošek, Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme