V otázce československých dokumentů v ruských archivech nastal pokrok

Ruské archivy stále skrývají značnou část dokumentů, které se týkají československé historie. Nás by pochopitelně nejvíce zajímalo vše kolem sovětské okupace Československa v roce 1968. Zatím nebyla ruská strana k našim žádostem vstřícná, tento týden ale došlo k zásadnímu pokroku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Český historik Michal Reiman žádá o zpřístupnění ruských archivů už osm let. Doposud marně. Přelom ale nastal tento týden. Rusové si převzali soupis materiálů, které by česká strana chtěla vidět.

"V podstatě spousta věcí je uvolněná pro odtajnění. To, že nejsou odtajněny, je byrokratická dlouhá procedura. Nyní slíbili, že se ruská strana bude snažit, aby byly tyto materiály odtajněny," potvrdil Českému rozhlasu Reiman.

Dokumenty by mohly přinést nový pohled například na Sovětskou okupaci Československa. "Které orgány nebo lidé tomu z československé strany například napomohli, nebo jakou roli měl v tom všem náš faktor," upřesňuje Reiman, co vše může odtajnění ruských archivů přinést.

Petr Vavrouška, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme