Dějištěm karnevalového finále je nejen sambodrom v Riu

Masopustní radovánky dnes končí v Česku i ve světě. V ulicích amerického New Orleansu dnes lidé oslaví Mardi Gras, tedy tlusté úterý, které je posledním dnem před postním obdobím. To pak potrvá až do Velikonoc. Masky se dnes naposledy objeví například na známém karnevalu v italských Benátkách, ale i v dalších městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

karneval

karneval | Zdroj: ČTK

Na sambodromu v brazilském Riu de Janeiru končí soutěžní přehlídka škol samby. Neméně bujaré je karnevalové veselí i v dalších částech země. Zatímco vítěz hlavní soutěže škol samby v Sao Paulu bude vyhlášen už dnes, Rio de Janeiro se dozví jméno tamního karnevalového šampiona až na Popeleční středu.

Na tradičních oslavách si zakládají státy severovýchodního regionu - v Pernambucu se místo samby tančí frevo, hlavním městem Bahíe Salvadorem zase zní například afrobrazilské afoxé. Karnevalu právě v Salvadoru se jako každým rokem účastní nejznámější brazilští zpěváci.

Ve vnitrozemském státu Minas Gerais patří k obyčejům takzvané "ukradené polibky", kdy muži líbají cizí ženy. Policie ale varovala, že bude stíhat všechny, kteří tak učiní bez předchozího svolení.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme