Svět se rozloučil s britskou královnou matkou

Asi milión lidí se v úterý naposledy v Londýně rozloučilo s britskou královnou matkou, která zemřela 30. března ve věku 101 let. Na 400.000 lidí bylo přímo u místa rozloučení - Westminsterského opatství. Dalších asi 600.000 lidí lemovalo smuteční trasu z Londýna do Windsoru, kde bude rakev s jejími ostatky uložena po boku jejího muže v rodinné hrobce na královském hradě. Obřadu se vedle členů královské rodiny v čele s panovnící Alžbětou II. zúčastnili přední členové britské a světové šlechty a čelní představitelé mnoha zemí. Bohoslužbu doprovázely dvě minuty ticha, 101 úder zvonů, kytice 101 růžových květů, ale také mimořádná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rakev s ostatky královny matky

rakev s ostatky královny matky | Zdroj: ČTK

Slavnostní bohoslužby se účastnila celá britská královská rodina a příslušníci dalších panujících i zapuzených panovnických domů. Byl mezi nimi brunejský sultán, holandská královna, belgický král, ale také bývalí monarchové z Řecka a Rumunska. Vysoké zastoupení měly země britského Společenství, které vyslaly většinou ministerské předsedy. Přítomen byl samozřejmě britský premiér Tony Blair, ale i všichni jeho žijící předchůdci včetně baronky Margaret Thatcherové. Manželka amerického prezidenta Laura Bushová přijela s několika vozy vlastní ochranky.

V ulicích se bylo na dva a půl tisíce policistů a nad areálem byl uzavřen vzdušný prostor. Mše se účastnilo na dva tisíce pozvaných hostů. Českou republiku zastupovali Pavel Seifter a kancléř Ivo Mathé.

Na pohřeb královny matky čekali někteří prostí lidé už od neděle. Tři z nich byli dnes ráno převezeni do nemocnice kvůli podchlazení.

Královna Alžběta II. v televizním vystoupení ještě před pohřbem poděkovala Britům za lásku projevenou k její matce. Byl to jen několikaminutový proslov, který královna přednesla ze své pracovny v hradě Windsor, kde s matkou trávila mnohé víkendy. Mezi jiným Britům řekla: "Děkuji vám za vaši podporu, kterou jste mé matce projevili během jejího života a nyní také v její smrti." Královna vypadala ustaraně a není divu. Nedávno pochovala svou mladší sestru a nyní ztratila i matku, kterou hluboce milovala. Po pohřbu ve starobylém Westminsterském opatství bude královna matka uložena k věčnému odpočinku ve svatojiřské kapli Windsoru po boku manžela Jiřího VI.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šmíd: Pohřeb královny matky

Nad Buckinghamským palácem přelétly po obřadu dvě stíhačky Spitfire a poslední fungující bombardér Lancaster. Přelet strojů, kterými Britové porazili za druhé světové války Němce, byl připomínkou dnů, kdy královna matka navždy získala svou odvahou a rozhodností srdce poddaných, když byl vybombardován i královský palác.

Na dvě minuty přestala obchodovat londýnská burza, ke dvěma minutám ticha vyzvala cestující správa letiště Heathrow, které je jedním z nejrušnějších na světě. Dnes nesoudily soudy, byly zrušeny všechny dostihy, jichž byla královna matka nadšenou fanynkou. Několik odborových svazů odvolalo stávky, které byly na dnešek plánovány

Zatímco královská rodina a nejvýznamnější hosté se po obřadu odebrali právě do Buckinghamského paláce, korunní princ a nejoblíbenější vnuk Charles si vymohl povolení, že mohl cestovat s rakví přímo do Windsoru. Charles ve vojenské uniformě dnes stejně jako za pátečního vojenského procesí kráčel za rakví se svými syny, bratry a sestrou Annou.

Přímý přenos z pohřbu vysílaly světové zpravodajské televizní stanice a samozřejmě i britská BBC. Ta nabízí reportáž i přes internet. Adresa bbc.co.uk byla chvílemi přetížena, zřejmě i proto, že v sekci BBC News bylo možné sledovat pohřeb v přímém přenosu a shlédnout také záznamy z proslovů královny matky a prince Andrewa.

Smrt královny matky má zřejmě vliv na růst podpory monarchie ve Velké Británie. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění pro deník the Independent. Podle něho by chtělo 54 procent lidí zachovat monarchii tak, jak je. Třetina respondentů si myslí, že monarchie by měla projít radikální reformou. Jenom 12 procent lidí chce monarchii zrušit. Tyto údaje se naprosto liší od průzkumu z loňského roku, kdy se pro zrušení monarchie vyslovilo 34 procent dotázaných.

Její Výsost "královna Alžběta, královna matka", od roku 1952 vdova, se narodila současně s novým stoletím do Anglie žijící búrskou válkou a prvními automobily, pouhého půl roku před smrtí slavné královny Viktorie. Životní styl svéhlavé Alžběty, kterou Britové poznali jako vášnivou milovnici koňských dostihů a příležitostné skleničky ginu, byl naprosto vzdálený povýšenému a strnulému stylu královny Viktorie.

Obliba královny matky u britské veřejnosti vzrostla zejména za druhé světové války, když v období nejtěžších německých náletů na britskou metropoli neochvějně zůstávala v hlavním městě spolu s ostatními těžce zkoušenými Londýňany.

Snímky ze smutečního obřadu naleznete pod odkazem FOTOGALERIE.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme