Po zavedení letního času stoupla v Americe spotřeba energie

Dnes už je to dva týdny, co vstáváme o hodinu dříve. Otázkou ale je, jestli nám to brzké vstávání doopravdy k něčemu je, jestli skutečně přispívá k úsporám energie, jak si od tohoto opatření slibujeme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Ve Spojených státech mají s letním časem dvakrát delší zkušenost než v Evropě, protože ho americká vláda zavedla už od začátku března. První výsledky ale hovoří o velkém paradoxu v úspoře energie.

Americká vláda, hlavně ministerstva energetiky a životního prostředí si od letního času hodně slibovaly, ale zatím to vypadá přesně obráceně. Skoro se tomu nedá věřit, ale například denní spotřeba benzínu v Americe stoupla od zavedení letního času skoro o tři procenta. Už se to také projevilo na zdražování benzínu. Jeho průměrná cena je nyní ve Spojených státech skoro o desetinu vyšší než před měsícem. Na mnoha místech také stoupá spotřeba elektrické energie.

Podle kritiků letního času má zvýšená spotřeba energie souvislost právě se zavedením letního času. Jejich studie dokládají, že prodloužená doba denního světla vede aspoň Američany k větší aktivitě a tím i k většímu cestování. Mnoho lidí využívá delšího odpoledne nebo večera k tom, že si vyrazí zasportovat, lidé jezdí víc na nákupy a cestují i za dalšími aktivitami. A při tom všem se samozřejmě spálí víc benzínu.

Deník USA Today zas popisuje, jak letní čas a teplejší počasí vedou k tomu, že lidé víc navštěvují restaurace a déle z nich odcházejí. A to všechno přispívá k tomu, že se víc vaří, svítí, prostě že stoupá spotřeba elektriky až skoro o třetinu.

Federální vláda zatím tyto výsledky nekomentovala. Ale je zřejmé, že se jí zatím nepodaří přesvědčit státy jako Arizona, aby letní čas podle federálního zákona také zavedly. Zastánci letního času si už ale pospíšili s tvrzením, že za zvýšenou spotřebu energie letní čas nemůže.

Snaží se to doložit ve své nejnovější studii například David Prerau, který byl ve vládním panelu pro letní čas už v sedmdesátých letech. V různých algoritmech dokládá, že za zvýšenou spotřebou je nárůst populace ve Spojených státech a také změny počasí.

Takže rozdílné názory jsou na obou stranách. Americká vláda nicméně prodloužila letní čas hlavně kvůli ekologickým důvodům. Daří se omezit tvorbu skleníkových plynů.

Podle studie ministerstva životního prostředí mělo prodloužení letního času omezit vytváření skleníkových plynů ve Spojených státech až o milión tun kysličníku uhličitého ročně. Ale na vytváření skleníkových plynů se podílí hlavně automobily a tady, jak se zatím zdá, příliš letní čas nefunguje.

Takže si budeme muset počkat ještě na výsledky z průmyslové výroby. Ale jak tvrdí odpůrci letního času, samotný administrativní posun denní doby, jestli nemá opačný efekt, tak toho přinejmenším moc neřeší.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme