Nikdo ze členů NATO neodmítl americký protiraketový systém

NATO nemá problém s americkým radarem v Česku a raketovou základnou v Polsku. Takové je vyznění debaty o americkém protiraketovém systému v centrále Severoatlantické aliance v Bruselu. Jednání Severoatlantické rady a ruských zástupců je první svého druhu na toto téma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NATO

NATO | Foto: NATO

Žádná z členských zemí NATO se nepostavila proti americké protiraketové obraně. Nikdo nekritizoval postup Prahy a Varšavy, které jednají o případném americkém radaru a základně na svém území přímo s Washingtonem - říká náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který Českou republiku v Bruselu zastupuje:

"Velmi ve všech příspěvcích jednotlivé země uvítaly náš příspěvek a příspěvek Polska, co se týká naší otevřenosti, transparentnosti vůči našim spojencům, sousedům a zároveň i vůči Ruské federaci."

Mluvčí Aliance James Appathurai čelil ovšem přímočarým otázkám novinářů: "Nevadí Severoatlantické alianci, že Česko a Polsko už zahájily konkrétní jednání se Spojenými státy, když se ještě definitivně neví, jak se NATO k americkému protiraketovému systému postaví?"

"NATO nemá v žádném případě v úmyslu zasahovat do jednání, které vede Washington se svými dvěma spojenci," uvedl mluvčí Aliance. Dodal, že podobné rozhovory vedou i jiné členské země a nikomu to nevadí.

Rusko dnes odmítlo americký návrh, aby se na protiraketové obraně podílelo. Vicepremiér Sergej Ivanov uvedl, že pro takovou spolupráci nevidí důvod. Moskva nedávno ostře kritizovala záměr Washingtonu postavit v Česku radar a v Polsku raketovou základnu, které by měly být součástí amerického systému.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme