Separatisté jsou po volbách nejsilnější parlamentní stranou ve Skotsku

Ve čtvrtečních parlamentních volbách ve Skotsku těsně vyhrála separatistická Skotská národní strana. Vyplývá to z předběžných výsledků hlasování, které ukončilo padesátiletou dominaci vládních labouristů ve skotském parlamentu. Labouristé utrpěli značné ztráty také v Anglii a ve Walesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alex Salmond

Alex Salmond | Zdroj: ČTK

Vůdce Skotské národní strany (SNP) Alex Salmond označil výsledky voleb za historický okamžik. V předvolební kampani slíbil referendum o nezávislosti na Británii do tří let.

Vítězství SNP je však velmi těsné; ze 129 parlamentních křesel jich obdržela 47 a Labouristická strana 46. Separatisté tak budou nejspíš muset přistoupit na kompromisy v rámci koaličních jednání a budou jen těžko prosazovat své radikální postoje v místním parlamentu.

Čtvrteční volby ve Skotsku přitom poznamenal nezvykle velký počet neplatných hlasů a chyb při sčítání, způsobených novým elektronickým sčítacím systémem. Podle agentury Reuters panují obavy, že vyřazeno může být až 100.000 hlasů. Ústřední volební komise dnes oznámila, že provede "úplné, nezávislé vyšetření" voleb.

Deset let po triumfálním nástupu Tonyho Blaira k moci utrpěla jeho labouristická strana v regionálních volbách citelné ztráty i ve Walesu a Anglii. Ve Walesu labouristé sice opět vyhráli, ale ztratili poslanecká místa, nebudou moci vládnout sami a musí hledat koalici. Z 60 míst v místním parlamentu jich obsadili jen 26.

Ve volbách do místních zastupitelstev v Anglii přišli labouristé o desítku jimi dosud spravovaných míst, naopak opoziční konzervativci jich na 40 nově získali a potvrdili a posílili tak svou dosavadní převahu v místních zastupitelstvech v Anglii.

Martin Hromádka, Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme