Pokus o demonstraci gayů v Moskvě skončil rvačkami a zatýkáním

Násilnými střety a zatýkáním skončila dnes v Moskvě demonstrace homosexuálů za svá práva. Na několik set gayů a lesbiček zaútočili nacionalisté a věřící. Policie násilnostem nebránila a naopak zatýkala homosexuální aktivisty, kteří se pokusili předat petici starostovi města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruská policie zatýká Volkmara Becka

ruská policie zatýká Volkmara Becka | Zdroj: ČTK

Představitelé ruské gay a lesbické komunity v doprovodu několika zahraničních hostů chtěli na radnici dopis podepsaný 43 poslanci Evropského parlamentu s výzvou povolit pochod na podporu tolerance a respektu práv a svobod homosexuálů v Rusku.

Moskevský starosta Jurij Lužkov několikrát prohlásil, že podobné pochody v jeho městě nebudou, neboť prý ohrožují svobody ostatních občanů.

S představiteli gay a lesbické komunity se po svém přišli vypořádat ruští nacionalisté, skinheadi, kozáci a militantní pravoslavní věřící. Při potyčkách, které opakovaně vyvolávali, ale policisté zatýkali hlavně napadené gaye a lesbičky a jen stěží drželi pořádek.

V policejním autobusu se tak nedaleko moskevské radnice ocitl hlavní organizátor letošní akce Nikolaj Alexejev, ale i německý poslanec za zelené Volker Beck. "Vůbec nechápu, proč nás zatýkají, nic jsme neudělali," stačil německý poslanec říct novinářům, než byl odveden policií.

Martin Hromádka, Josef Pazderka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme