Izraelský prezident Kacav rezignoval

Izraelský prezident Moše Kacav podal demisi. Stalo se tak pouhé dva týdny před vypršením jeho mandátu a po dohodě s prokuraturou. Prezident byl totiž obviněn z řady závažných zločinů včetně znásilnění a hrozilo mu až 16 let vězení. Předčasným odchodem z funkce si ale zajistil praktickou beztrestnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moše Kacav

Moše Kacav | Zdroj: ČTK

Moše Kacav bude obžalován už jen z neslušného chování, sexuálního obtěžování a zastrašování svědků. Za to mu teoreticky rovněž hrozí až 10 let, dohoda však obsahuje klauzuli, že dostane nanejvýš podmínku. Generální prokurátor dohodu obhajoval tím, že proces ve věci znásilnění by se vlekl léta a bez jasného výsledku. Argumentoval také, že takový soud by poškodil reputaci židovského státu.

Dohoda zvedla velkou vlnu kritiky u veřejnosti a na sobotu je proti ní svolána masová demonstrace. I vyšetřující policisté v tisku uvádějí, že pro obvinění Kacava ze znásilnění jedné z jeho podřízených byly pádné důkazy. Naopak prezidentovi zastánci tvrdí, že Kacav byl nespravedlivě osočován nedůvěryhodnými svědkyněmi a že dohoda o mírném trestu je dokladem důkazní nouze.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme