Globální růst teplot je velmi malý, prohlásil Klaus v OSN

Zvýšení globálních teplot v posledních letech, desetiletích a stoletích bylo podle českého prezidenta Václava Klause v historickém porovnání velmi malé a jeho důsledky na člověka a jeho aktivity jsou v podstatě zanedbatelné. Klaus to uvedl v projevu na setkání světových představitelů ke globálnímu oteplování v New Yorku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Setkání představitelů více než 140 zemí světa věnované změnám podnebí svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun, aby dodal politickou sílu přípravě prosincového jednání o globálním oteplování na indonéském ostrově Bali.

Při společném úvodu za účasti všech zúčastněných státníků včetně prezidenta Václava Klause bylo opakovaně řečeno, že alarmující fakta o důsledcích globálního oteplování jsou známá: víme, co se stane, a jen silnou politickou vůlí můžeme překonat klimatickou změnu a její důsledky.

"Čas k akci je teď," prohlásil při zahájení summitu Pan Ki-mun. K společnému a účinnějšímu boji proti změnám podnebí vyzvali účastníky setkání i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se zavázal, že se klimatický problém stane pro Francii naprostou prioritou.

Naopak český prezident Václav Klaus podle očekávání varoval před vysokými a rizikovými investicemi do boje proti globálnímu oteplování, o jehož hrozbách prý svědčí pouze spekulativní prognózy. "V rozporu s mnoha sebevědomými a samoúčelnými výroky ohledně příčin probíhajících klimatických změn žádný vědecký konsenzus neexistuje," uvedl Klaus.

"Jako zodpovědný politik, jako ekonom, jako autor knihy o ekonomice klimatických změn, s vědomím všech dostupných dat a argumentů docházím k závěru, že je riziko velmi malé, že jsou náklady, jak se mu vyhnout, neúnosně vysoké a že je aplikace fundamentalisticky interpretovaného principu předběžné opatrnosti chybnou strategií," dodal.

Český prezident poznamenal, že by bylo tragickou chybou vyhlašovat vítězství jedné skupiny nad druhou, protože argumenty obou stran sporu jsou natolik silné, že jim musíme pozorně naslouchat. Podle Klause by OSN měla zorganizovat dva paralelní panely o klimatických změnách, které by publikovaly konkurenční zprávy. Zároveň dodal, že vyspělé státy nemají právo v boji proti globálnímu oteplování "jakýmkoliv dalším způsobem zatěžovat méně rozvinuté země".

V závěrečných doporučeních poté navrhl, aby si jednotlivé členské země OSN více vzájemně naslouchaly a učily se z chyb i úspěchů jiných. "Každá země by si měla vytvořit svůj vlastní program, jak se stavět k důsledkům případných klimatických změn, a hlavně by měla mít možnost rozhodnout se sama, jakou prioritu přidělí tomuto problému," řekl. Projev zakončil lehce ironickou poznámkou: "Myslím, že můžeme začít šetřit energií tím, že se tento sál a tato budova budou méně klimatizovat."

Prezidentův názor je podle ekologů a také ministra životního prostředí Martina Bursíka natolik ojedinělý, že nemůže být brán vážně. "Bál jsem se trochu více, musím říci. Myslím si, že pan prezident pod tíhou osamění přece jen trochu zmírnil, tak doufejme, že ty škody budou přeci jen menší, než jsme předvídali," reagoval Bursík v České televizi. Zároveň ovšem podotkl, že Klausovo vystoupení může pozici Česka při jednáních o klimatu v Evropské unii i ve světě oslabit.

Prezident ale ve vysílání Radiožurnálu zdůraznil, že na konferenci vystupoval sám za sebe. "To je ten obrovský podvod a švindl, který vytvářejí páni Goreové na straně jedné a páni Bursíkové na straně druhé, jako kdyby bylo sto nula. Samozřejmě, že jsem zde vystupoval jako prezident České republiky, nikdo jiný nebyl pozván na tuto konferenci, takže tady nemohl vystoupit někdo jiný," prohlásil Klaus.

Miroslav Konvalina, Věra Štechrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme