Režisér Wajda protestuje proti zneužívání památky obětí katyńského masakru

Polsko před volbami znovu diskutuje o tématu "Katyň" - tedy o hromadné vraždě polských důstojníků sovětskou tajnou policií v roce 1940. Režisér Andrzej Wajda se v otevřeném dopise obrátil na polského prezidenta. Vyzval ho, aby zabránil zneužívaní památky obětí katyńského masakru v předvolební kampani. Wajda nedávno o Katyni natočil i film. Jednou z obětí Stalinovy tajné policie byl i režisérův otec, kterého zavraždili u Charkova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník obětem katyňského masakru

Pomník obětem katyňského masakru | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vzpomínkové akce na události v Katyni se mají konat od pátku do neděle. V jejich průběhu prezident in memoriam povýší polské důstojníky, kteří byli agenty NKVD zabiti a zakopáni v lesích u Katyně. Režisér Andrzej Wajda vyzval prezidenta, aby tento ceremoniál odložil na dobu po volbách.

Ministr obrany Aleksander Szcyglo Wajdovi odpověděl, že pietní akce se s výjimkou prezidenta nezúčastní žádní jiní politici: "Nejde o žádnou předvolební kampaň. Podle scénáře prezident začne číst jména obětí katyńského zločinu a pokračovat budou velitelé jednotlivých vojenských složek a formací, jejichž příslušníci zahynuli v sovětském Rusku."

Ministr obrany Sczyglo rozhodl, že všech 130 tisíc příslušníků polské armády půjde povinně do kina. Všichni by podle jeho názoru měli vidět nejnovější film Andrzeje Wajdy Katyně. Ani tento nápad se slavnému režisérovi moc nelíbí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme