Ve Švýcarsku posílí po volbách populisté

Ve Švýcarsku posílí populisté z Švýcarské lidové strany (SVP). Podle průběžných výsledků o tom v dnešních parlamentních volbách rozhodli ti, kteří nejsou spokojeni s rostoucí kriminalitou a přílišnou imigrací. V největším městě alpské konfederace Curychu překvapivě pohořela sociální demokracie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby ve Švýcarsku

volby ve Švýcarsku | Foto: AFP

Propad socialistů v Curychu o osm procent je potvrzením celostátního trendu. Voliči, kteří nechtěli hlasovat pro pravicové radikály z SVP, dali přednost silnému politickému středu - tradičně křesťanským liberálům a nově zeleným, kteří přetáhli voliče levici.

Nic to ovšem nemění na jasném vítězství Švýcarské lidové strany kontroverzního milionáře Christopha Blochera. Jeho xenofobní předvolební výroky a agitace se staly terčem mezinárodní kritiky.

Předsedkyně úspěšných zelených Ruth Gennerová o tom Českému rozhlasu řekla: "Jejich úspěch není v zájmu naší země, ani ekonomicky, ale ani jinak. Jejich politika nás izoluje a dělá z nás osamělý ostrov, prozatím ještě ne pustý."

Politický systém ve Švýcarsku je navíc založen na solidaritě, kterou SVP nerespektuje. Objevují se proto i názory, že sedmisetleté evropské demokracii hrozí vážné nebezpečí.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme