Za zastřelení nepravého teroristy hrozí londýnské policii neomezená pokuta

Soud shledal sbor londýnské policie vinným z porušení zákona o veřejném zdraví a bezpečnosti při zásahu proti brazilskému občanovi Jeanu Charlesu de Menezesovi, který byl zastřelen v londýnském metru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská Fleet Street

Londýnská Fleet Street | Foto: en.wikipedia.org

Porota londýnského soudu Old Bailey se usnesla, že policisté vystavili veřejnost zbytečnému riziku při pronásledování Charlese de Menezese jehož považovali za osobu podezřelou ze zosnování sebevražedného útoku na londýnskou dopravu. De Menezes byl zastřelen v londýnském metru 22. července 2005.

Policisté si ho spletli s Hussainem Osmanem, který bydlel ve stejném domě. Prokurátor argumentoval, že policisté se dopustili řady chyb, které vyvrcholily v bezdůvodném ohrožení veřejnosti a zastřelení de Menezese. Londýnské policii nyní hrozí neomezená pokuta.

Náčelník londýnské policie sir Ian Blair řekl, že rozsudek bude mít hluboký vliv na práci policistů, kteří se budou pro obavy z porušení zákona zdráhat činit rozhodnutí v nouzových situacích.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme