Mezinárodní pozorovatelé jsou spokojeni s průběhem kosovských voleb

Vítězové voleb v Kosovu se mohou radovat. Podle pozorovatelské mise Rady Evropy odpovídalo hlasování v této jihosrbské provincii spravované už 8 let OSN evropským a mezinárodním standardům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hashim Thači

Hashim Thači | Zdroj: ČTK

Vítězství Demokratické strany Kosova vedené bývalým velitelem gerilové Kosovské osvobozenecké armády Hashimem Thačim je třeba respektovat. Pozorovatelská mise Rady Evropy ale současně kritizovala některé aspekty voleb.

Evropští pozorovatelé upozornili hlavně na nízkou účast kosovských voličů v hlasování. K volbám přišlo jen 43 % dospělých obyvatel Kosova. Příčinu tohoto stavu vidí pozorovatelé v celkovém znechucení společnosti chováním politiků, stále špatným stavem hospodářství Kosova a rozbujelou korupcí.

Představitelé monitorovací mise upozornili, že nově zvolení poslanci se musejí více zabývat řešením všedních problémů lidí. Pozorovatelé kritizovali také přetrvávající etnické rozdělení provincie.

"Zeď oddělující dvě hlavní kosovská etnika, Albánce a Srby je stále příliš vysoká a silná," charakterizoval tento stav šéf mise pozorovatelů Rady Evropy Giovanni di Stasi.

Nízkou volební účast si vedoucí pozorovatelské mise poslanců Evropského parlamentu Doris Packová vysvětluje všeobecným znechucením lidí politikou. "Odráží to zklamaní verejnosti z chování politických lídrů. Kosované už mají dost nekonečných diskusí o dění v regionu. Stěžují si také na korupci politických špiček."

Doris Packová také upozornila nově zvolené poslance, že se musí více věnovat zlepšování situace občanů Kosova, bez ohledu na to, ke které etnické skupině patří.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme