Klaus v Berlíně představil svou knihu Modrá, nikoli zelená planeta

Český prezident Václav Klaus přijel dnes do Berlína představit německý překlad své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Ta je založená na zpochybňování celosvětově dominantní teorie, že klimatické změny přímo souvisejí s lidskou činností. Právě v Německu je ale tento názor vyloženě menšinový a Klaus je tam považován za v podstatě "osamělého bojovníka."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus: Blauer Planet in grünen Fesseln

Václav Klaus: Blauer Planet in grünen Fesseln | Foto: www.klaus.cz

Německo je zemí, kde se zpochybňování změn klimatu způsobených člověkem považuje za něco málem politicky nekorektního a zastávání tohoto postoje za jistý druh politické nebo společenské sebevraždy.

"Zvlášť politik musí mít pořádnou odvahu, aby proti tomuto většinovému proudu plaval. Do našeho institutu volá hodně politiků, kteří tvrdí: my sice sdílíme postoje Václava Klause, ale netroufáme si to říct na veřejnosti. Okamžitě by nás totiž rozcupovali," uvedl mluvčí Institutu pro klima a energie z německé Jeny Michael Limburg.

Václava Klause ale v německé metropoli nikdo necupoval a ekologičtí aktivisté do ulic vůbec nevytáhli. Dá se říct, že zájem o prezentaci a autogramiádu v Dussmanově knihkupectví v centru Berlína byl spíše malý. Zájemců z řad veřejnosti bylo poskrovnu a na tiskovou konferenci nedorazila jediná německá televize. Rozhovory s českým prezidentem se ale už předem objevily v některých předních německých listech.

"Celá tahle klimatická propaganda, nebo co se z té diskuze vyvinulo, je mi krajně podezřelá. To z tohoto tématu udělala politika. Nevím, jestli jsou Klausovy názory ty správné, proto jsem si přišel koupit jeho knihu. Každopádně ale souhlasím s jeho skepticismem. Moc se mi ovšem nelíbí, že Klaus celý problém hodnotí z pohledu tržního hospodářství. V tom mi ona svobodná debata, po které volá, taky schází," řekl mladý student svírající Klausovu publikaci v podpaží.

Alarmismus, chybné a politicky zneužívané téma. Těmito výrazy dnes hlava českého státu opatřila populární úvahy o změnách klimatu zapříčiněných člověkem. A to právě v zemi, která se celosvětově staví do čela boje proti globálnímu oteplování. Klaus dal jasnou odpověď na otázku obsaženou v podtitulu knihy: "Co je ohroženo - klima nebo svoboda?"

"V každém případě dnešní environmentalismus a všechno co je kolem něj nabaleno, je víceméně ideologie. To není vědecká hypotéza, kterou můžeme empiricky testovat a na vědeckých konferencích prokázat platnost nebo neplatnost," uvedl Václav Klaus.

Český prezident už jeden výtisk své knížky zaslal spolkové kancléřce Angele Merkelové, která v otázce ochrany klimatu představuje Klausův názorový protipól. Václav Klaus nedávno v rozhovoru pro týdeník Wirtschafts Woche šéfku německé vlády nezvykle tvrdě napadl, když prohlásil, že nechápe, jak právě Merkelová, která sama zažila socialistickou společnost, může zastávat tuto novou ideologii.

"Tvrdíte, že musíme nakládat přednostně s rokem 2007 a nikoli 2027. To je samozřejmě politicky výbušné tvrzení. Argumentace na jeho podporu se nevejde do jeden a půlminutového příspěvku televize ARD. Jestliže tvrdíte, že dnešek je důležitější, než zítřek, tak Vás skutečně rozcupují. A to se upřímně řečeno děje - Vaše kniha a teze jsou předměty ostré výměny názorů; samostatné heslo jste si vysloužil dokonce ve Wikipedii. Hodnocení, která v Německu padají, obsahují výrazy jako reakční, zaslepený nebo zavádějící," uvedl v komentáři Chistoph Keese, šéfredaktor listu Welt am Sonntag.

Keese Klausovu knihu nejen přečetl, ale jak dodal český prezident s pochvalným poklepáním na rameno, i pochopil. S nepochopením naopak hlava českého státu přijala sobotní akci ekologických sdružení s názvem "Zhasnuto." Během ní chtěli lidé v německy mluvících zemích pětiminutovým zhasnutím světel upozornit na nutnost boje proti změnám klimatu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme