Před 65 lety kapitulovala německá vojska u Stalingradu

Krvavá bitva u Stalingradu bývá právem označována za určitý bod zlomu v průběhu druhé světové války. Dnes je tomu přesně 65 let, co polní maršál Paulus, velitel obklíčené 6. německé armády, "odpochodoval" do sovětského zajetí. Poslední německé jednotky pokračovaly v boji až do 2. února. Rudá armáda zajala ve stalingradském "kotli" celkem 91.000 německých vojáků. Domů se jich ale vrátilo jen 6.000. Berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek nabízí exkluzivní svědectví jednoho z mála dosud žijících vojáků, kteří hrůzy bitvy i útrapy zajetí přečkali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalingrad

Stalingrad | Foto: Archiv | Zdroj: AFP

Komentátor v německém filmovém týdeníku z listopadu 1942 si výjimečně nevymýšlel. Boje o město na Volze se skutečně roztříštily do bojů muže proti muži, a to nejen na předměstí.

"Jednou prásknul dělostřelecký granát přesně do míst, kde jsem snad vteřinu a půl předtím stál. Náš šikovatel na mě začal křičet: ´Žiješ ještě?´ A já měl přitom jen na boku roztrhanou uniformu. Musel jsem evidentně stát v mrtvém úhlu, kam exploze nešla," dokumentuje někdejší příslušník 71. pěší divize Erich Burkhardt, kterak tenká byla ve Stalingradu "slupka" mezi životem a smrtí.

Podle něj si nikdo z německých vojáků před začátkem bitvy nepomyslel, že dobývání Stalingradu bude něčím výjimečným. Mimořádně tvrdý odpor sovětských jednotek je ale rychle vyvedl z omylu.

"´Cože, Rusové nás obklíčili? no tomu se leda tak zasmějeme...´ Takhle nějak jsme tehdy v listopadu reagovali na zprávy o sovětském průlomu. Vždyť do té doby jsme obkličovali jenom my Rusy?!" ... vzpomíná dnes 88letý německý veterán. Podmínky ve stalingradském kotli se ale neustále zhoršovaly. "Oproti vojákům bojujícím v padesátistupňových mrazech ve stepi jsme se ale ještě v rozvalinách města měli docela dobře," dodává Erich Burkhardt.

"Měli jsme štěstí, že jsme jako pěší divize měli koně. Kuchaři už ale jinak neměli vůbec nic; nezbyly jim ani sůl a pepř. I vodu museli získávat rozpouštěním sněhu. Ten byl ale ve městě silně znečištěný. V ešusu tak plavala voda, kousek koňského masa a na dně pak byla centimetrová vrstva písku."

Erich Burkhardt byl 31. ledna 1943 na stalingradském Rudém náměstí přitom, když se polní maršál Paulus i se svým štábem odporoučel do zajetí.

"Já Pauluse viděl na vlastní oči, byl takových 30 metrů ode mě. Nám dal rozkaz, abychom bojovali do poslední patrony. Sám se toho ale nedržel. Jak potom navíc v zajetí ´otočil´, jak svědčil v Norimberku proti svým bývalým kamarádům a pomáhal je dostat na šibenici, to prostě nemůžu vstřebat."

Další vyprávění německého válečného veterána si můžete na Radiožurnálu poslechnout v dnešním Radiofóru po 18. hodině nebo v sobotu v Zápisníku zahraničních zpravodajů. Tam uslyšíte i ruský pohled na stalingradskou bitvu.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme