Před 15 lety začala měnová odluka mezi Českem a Slovenskem

Přesně před 15 lety se objevily na bankovkách kolky a začala měnová odluka České republiky a Slovenska. A Slováci místo koruny málem platili dukáty. I takové návrhy padaly ve vládní vile v Trenčianských Teplicích, kde politici a bankéři domlouvali detaily. Jediná bankovka, která neměla kolky a platila na území obou států, byla desetikoruna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Slovenské kolky tiskla tajně kanadská firma. Protože času bylo velmi málo, lepili je na bankovky skoro všichni úředníci Národní banky Slovenska. Jeden z mála, kdo kolky lepit nemusel, byl tehdejší viceguvernér Marián Tkáč. Ten také přišel s nápadem pojmenovat slovenskou měnu dukát: "Protože v kremnické mincovně se razily dukáty od 13. století a měna měla skvělý zvuk po celé Evropě, proto jsem na to chtěl navázat. Nenašel jsem ale pro svůj návrh pochopení".

Měnová odluka se prováděla na Slovensku za pochodu a stejně tak vznikala i Národní banka Slovenska. Původně se měla jmenovat Slovenská národní banka, ovšem zkratka SNB měla velmi špatný zvuk. "To česky znamenalo Sbor národní bezpečnosti, tak jsme to zavrhli," vzpomíná Marián Tkáč.

Kolkovanými penězi se na Slovensku platilo více než rok, první slovenská bankovka byla modrá padesáti koruna s vyobrazením slovanských věrozvěstů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme