Kosovský parlament schválil vyhlášení nezávislosti provincie na Srbsku

Kosovský parlament dnes odpoledne schválil vyhlášení nezávislosti provincie na Srbsku. Jeho mimořádné zasedání svolal premiér Hashim Thači. Vedle schválení deklarace nezávislosti má parlament ještě schválit kosovskou ústavu a státní symboly Republiky Kosovo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovští Albánci s vlajkami Albánie a USA

Kosovští Albánci s vlajkami Albánie a USA | Zdroj: ČTK

O většině záležitostí bude rozhodovat sama kosovská vláda. O pravomoci se bude dělit s Evropskou unií - hlavně v zahraniční politice nebo v otázkách vnitřní bezpečnosti. Evropská unie bude také hlídat, jestli vláda plní své závazky, například při ochraně menšin.

Brusel tichou procedurou schválil vyslání civilní mise do Kosova, která pomůže vybudovat některé instituce. Kontingent bude tvořit zhruba 2000 policistů, soudců a prokurátorů a do Kosova zamíří do dvou týdnů. Kosovský parlament má také vyzvat mezinárodní mírové síly KFOR, které tam v roce 1999 vyslala OSN, aby v Kosovu setrvaly.

Bělehrad misi EU považuje za prostředek k nezávislosti Kosova a od začátku jí odmítal. Ministr pro Kosovo a Metohiji Slobodan Samardžič teď Evropskou unii prohlásil za nedůvěryhodnou organizaci a Srbsko by podle něj mělo přehodnotit své vztahy s Bruselem.

Samostané Kosovo vzniká necelé dva roky poté, co se od Srbska oddělila po referendu také Černá Hora. Zatímco s její nezávislostí se Srbové smířili, s odtržením provincie Kosovo, kterou Srbové považují za historické jádro své země, nesouhlasí. Podle srbského premiéra Vojislava Koštunici se Srbsko nikdy nesmíří s oddělením provincie, ale není schopno ji udržet. Srbská vláda bude reagovat hodinu po vyhlášení samostatnosti Kosova a prohlásí tento akt za neplatný.

Kosovští Albánci slaví už od včerejška - vyvěsili národní vlajky všude, kde mohli. Slávu samostatnému Kosovu provolávali mnozí v centru Prištiny. Většina aut byla ověšena vlajkami Albánie, USA nebo Velké Británie. Když k hotelu Grand přijel následník albánského trůnu, v centru města se zastavila doprava a propukly první oslavy. Dnešní oslavy samostatnosti, v jejichž rámci by měl být mimo jiné odhalen obelisk nezávislosti, mají v pozdních večerních hodinách vyvrcholit slavnostním ohňostrojem.

Jana Zemanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme