Čína vyzvala Súdán k ukončení konfliktu v Dárfúru

Čína vyvíjí tlak na Súdán, vyzývá ho k ukončení konfliktu v Dárfúru. Peking chce, aby Chartúm umožnil rozšíření mezinárodních jednotek v této oblasti, kde dosud zahynulo na 200 tisíc lidí a přes dva miliony byly vyhnány z domovů. Čína sama čelí mezinárodnímu tlaku právě kvůli situaci v Dárfúru. Peking je obviňován, že jako spojenec Súdánu dostatečně nepřispívá k zastavení násilností a brání přijetí sankcí Rady bezpečnosti OSN vůči Chartúmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlický tábor

uprchlický tábor | Foto: Jiří Hošek

Čínský emisar pro Dárfúr Liou Kuej-ťin vyzval vládu v Chartúmu, aby přestala klást překážky a povolila rozmístění mezinárodních jednotek v Dárfúru. Súdán to totiž odmítá s tím, že nejprve musí být v této oblasti nasazeny jednotky států Africké unie. Liou Kuej-ťin, který je na návštěvě Súdánu, zároveň požaduje návrat povstaleckých skupin v Dárfúru k jednacímu stolu.

Podle pozorovatelů jde o výjimečný tlak Číny na Súdán, kdy Peking reaguje na rostoucí kritiku západních vlád i organizací na ochranu lidských práv. Některé z nich kvůli roli Číny v Dárfúru dokonce vyzývají k bojkotu olympijských her v Pekingu a ze stejného důvodu nedávno odstoupil od spolupráce na přípravě slavnostních ceremoniálů her i americký režisér Steven Spielberg.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme