Židé slaví nejveselejší svátek roku - Purim

Dárky přátelům, dvě jídla chudým, ale především spousta veselí. Taková je hlavní podoba židovského svátku Purim. Složitosti náboženského kalendáře ho letos rozložily do několika dní. Právě dnes ale Purim vrcholí v centru judaismu, v Jeruzalémě. Atmosféru svátku tam zachytil blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Břetislav Tureček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovský svátek Purim - karneval v Jeruzalémě

Židovský svátek Purim - karneval v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

Kniha Ester je součást Starého zákona, která popisuje, jak královna tohoto jména zachránila svým důvtipem všechny Židy v perské říši před vyhlazením. Právě k této legendě se váže Purim.

A ke svátku patří také předčítán Knihy Ester, přesně jak to činí už poněkud ochraptělý rabín v jedné modlitebně v centru Jeruzaléma.

Krásná židovka Ester a její strýc Mordechaj jsou kladnými hrdiny biblického příběhu, padouchem je velkovezír Hamán, který chtěl Židy vyvraždit. Kdykoli také na něj přijde řeč, Židé mají co největším rámusem, nejlépe dřevenou řehtačkou, jeho jméno přehlušit. Tady v modlitebně řehtačku nemají, a tak se haleká a buší do stolu - pěstmi a také litrovou láhví od vodky.

Tak tedy vypadá přísně náboženská komunita chasidských Židů během předepsaného rituálu. Jak ale svátek prožívá celá izraelská veřejnost? Podívejme se do ulic - vždyť Purim má být nejveselejším dnem židovského roku.

A asi na tom něco bude. Tady zrovna hrají kejklíři jakési představení. Kolem korzují desítky dětí i dospělých v karnevalových maskách. "Sháněl jsem to měsíc. Musel jsem obíhat obchody, abych sehnal tohle... Ale stojí to za to, vždyť Purim je jedinečný den roku," říká mi na pěší zóně pan Jaakov.

Je převlečený za ženu a kromě paruky má na sobě i spoustu obskurních doplňků, které by v šatníku své sestry nebo matky asi opravdu nenašel. A proč tolik veselí? "Purim je jako dík Bohu za to, že se Hamánovi nepodařilo vybít všechny Židy. Lidé se modlili a Bůh nás zachránil," vysvětluje.

Věrouka židy dokonce nabádá ke konzumaci vína a během Purimu se festivalový rozměr svátku nikdo ani nesnaží zakrýt. Jeho náboženské kořeny mají ale lidé dobře zažité. "Hamám byl Hitlerem své doby," říká padesátiletý pan Šlomo, který do víru nočního města vyrazil s manželkou. "Knihu Ester proto musí během Purimu slyšet úplně každý, dokonce i pacientům v nemocnicích ji chodí předčítat rabíni."

Na Blízkém východě není moc příležitostí, kdy by se lidí dokázali tak bláznivě uvolnit jako při Purimu. Jaakovův ženský kostým zahrnuje i gumovou odhalenou zadnici. Se smíchem připouští, že v 37 letech už od něj kolegové v pojišťovně očekávají trochu usedlejší přístup. Pověsí už tedy své purimové angažmá na hřebík, nebo za rok přijde zas? "Samozřejmě přijdu. Tedy pokud si mě k sobě mezitím nepovolá Bůh!" dodává.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme