Nizozemští muslimové přijali film poslance Wilderse s klidem

Muslimská komunita v Nizozemsku přijala film "Fitna" poslance za extrémně pravicovou Stranu za svobodu Geerta Wilderse klidně. Islámští duchovní v této zemi vyzvali věřící, aby se vyvarovali přehnané reakce na protiislámský obsah filmu. V šestnáctimilionovém Nizozemsku tvoří muslimové pět procent obyvatelstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Foto: AFP

Nizozemští muslimové vyzvali také své souvěrce ve světě, aby neutočili na turisty z této země a neničili nizozemské objekty. "Útok na Nizozemsko by byl útokem na nás." Prohlásil vůdce marocké komunity v Amsterdamu Mohamed Rabbae.

Patnáctiminutový film poslance Wilderse odsoudila Evropská unie. Předsednická země Slovinsko vydala prohlášení, ve kterém se stejně jako nizozemská vláda od filmu zcela distancuje. V dokumentu se připomíná, že členské státy Evropské unie vyznávají svobodu slova jako jednu z nejvyšších hodnot. Musí se jí ale užívat s úctou k náboženským odlišnostem.

Nizozemská vláda se bojí, aby Wildersův film nevyvolal nepokoje podobné těm před dvěma lety kvůli karikaturám proroka Mohameda, nebo aby se Wilders nestal obětí atentátu jako před čtyřmi lety režisér Theo van Gogh. Sám Wilders je už čtyři roky pod policejní ochranou.

Pavel Novák, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme