V Amsterodamu se draží díla odvezená po válce z moravských zámků - zájem má i Česko

Česká republika se pokusí získat zpět umělecká díla odvezená po 2.světové válce z moravských hradů a zámků. Obrazy a další předměty ze sbírky rodiny Lichtenštejnů se dnes budou dražit v Amsterdamu. Na nákup děl vyčlenilo ministerstvo kultury 10 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Valtice - interiér

Zámek Valtice - interiér | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Národní památkový ústav by chtěl koupit některé obrazy, které Lichtenštejnové po válce odvezli ze zámků Lednice a Valtice a z hradu Šternberk. V dražbě se budou prodávat hlavně obrazy vlámských a německých mistrů z 18. a 19.století, ale také například nábytek.

Hrad Šternberk by rád získal sedací soupravu z konce 18. století z rakouské dílny. Její cena se odhaduje na 9 tisíc eur - tedy asi 230 tisíc korun.

Dražit se bude celkem 450 předmětů ze sbírky knížete Hanse Adama II. Aukční síň Christie´s doufá, že výtěžek dražby dosáhne 5 milionů eur. Lichtenštejnský kníže se chce části své sbírky zbavit, protože prý už nemá pro další věci místo.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme