Rumunsku a Bulharsku hrozí soud kvůli krizovým linkám

Evropská komise pohrozila dvěma unijním nováčkům soudem za pomalé zavádění celoevropské krizové linky 112. V Bulharsku a Rumunsku totiž ani rok pro jejich přijetí do Unie tato linka nefunguje, jak má.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Poslední varování se v unijní terminologii jmenuje "odůvodněné stanovisko". Pokud ani na něj Sofie s Bukureští nezareagují, předá komise věc Evropskému soudnímu dvoru. V Bulharsku dosud není možné se na jednotnou krizovou linku 112 dovolat z kteréhokoli pevného telefonu v zemi. V Rumunsku se nedá na lince určit poloha člověka v tísni volajícího z mobilního telefonu.

Komise vyzvala dva nejmladší členy Unie, aby urychleně zajistili správné fungování linky 112. Řada členských států měla před přijetím Bulharska a Rumunska pochybnosti o jejich připravenosti přičlenění k Unii. Zvláště kvůli nevýkonné administrativě a rozbujelé korupci.

Tyto dva státy ale nejsou jediné, kde linka 112 nefunguje správně. Lokalizaci volajícího neumožňují ani mobilní sítě v Itálii, Litvě, Nizozemsku nebo na Slovensku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme