Německý podnikatel má v plánu zvětšit ostrov Helgoland v Severním moři

Bohatý investor z německého Hamburku přišel s velmi neobvyklým nápadem zvětšit ostrov Helgoland. Miniaturní ostrov, který kdysi míval značný vojenský význam, chce přeměnit v perlu Severního moře navštěvovanou davy turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrov Helgoland z ptačí perspektivy

Ostrov Helgoland z ptačí perspektivy | Foto: cs.wikipedia.org

Britové chtěli Helgoland v roce 1947 vůbec největší explozí s pomocí konvenční trhaviny vymazat z mapy. Arne Weber chce mapy taky pozměnit, ovšem tak, že Helgoland zhruba o sto hektarů zvětší. S pomocí takzvané "štětové" stěny chce moři vyrvat prostor oddělující obě části ostrova. Technická univerzita v Hamburku už potvrdila, že takový plán je skutečně proveditelný. Jeho cena? Kolem osmdesáti milionů eur.

Podle deníku Die Welt chce podnikatel na Helgolandu prodloužit přistávací dráhu tamějšího letiště a vybudovat kotviště pro výletní lodě. Pod nově získanou pevninou chce také vybudovat přílivovou elektrárnu. Ročně navštíví ostrůvek v Severním moři 330 tisíc turistů.

Jiří Hošek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme