Evropský parlament vyzval k účinnějším sankcím vůči barmské juntě

Evropský parlament vyzval ministry a šéfy vlád členských zemí EU k přijetí účinnějších sankcí vůči barmské juntě. Ve Štrasburku odhlasoval rezoluci, ve které se například požaduje znemožnit firmám a jednotlivcům spojeným s barmským vojenským režimem přístup k mezinárodním bankovním službám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Pavlas

Rezoluce, kterou europoslanci přijali, upozorňuje na to, že v Barmě je stále asi 1800 politických vězňů a vůdkyně opozice a nositelka Sacharovovy ceny Su Ťij je už několik let v domácím vězení.

Poslanci navrhli zamezit příslušníkům barmské armády, jejich příbuznýma a dětem přístup ke službám světových finančních institucí, do mezinárodních škol nebo pojišťoven.

"Barmská junta protlačuje násilím novou ústavu, kterou chce přijmout velmi rychle, do 10. května, bez účasti demokratické opozice, bez ohledu na světové veřejné mínění, a to je samozřejmě zcela nepřijatelné," vysvětlil Českému rozhlasu poslanec Ivo Strejček z ODS, která rezoluci spolu s dalšími stranami iniciovala.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme