Unesený izraelský voják prosí svou vládu, aby ho vyměnila za Palestince

Izraelský voják Gilad Šalit, kterého před dvěma lety zajali Palestinci u pásma Gazy, žádá svou vládu, aby ho vyměnila za palestinské vězně. Výzvu obsahuje dopis, který od svého syna obdrželi Šalitovi rodiče. Předání dopisu umožnilo palestinské hnutí Hamas a v dubnu ho jako "gesto dobré vůle" zprostředkoval bývalý americký prezident Jimmy Carter.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní Jeruzalém

Dnešní Jeruzalém

Za dva týdny to budou dva roky, co palestinské komando přepadlo izraelskou jednotku a zpátky do pásma Gazy odvleklo Šalita. Prakticky od té doby probíhají různá jednání, za jakou cenu se dostane na svobodu.

Hnutí Hamas, které ovládá Gazu, požaduje propuštění 450 Palestinců. Podle médií Izrael na tento poměr v zásadě kývl, debaty ale pokračují o tom, zda mají být propuštěni i pachatelé smrtelných útoků.

Předním tématem je v poslední době příměří mezi ozbrojenci v Gaze a Izraelem. V květnu ale Izrael oznámil podmínku, že jakákoli dohoda o klidu zbraní musí zahrnovat i klauzuli o brzkém propuštění Šalita.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme