České historické letadlo Avia BH 5 se neobvyklým způsobem vrátí z Belgie

Nákladní letadlo belgické armády Hercules přepraví z předvádění v Belgii historický letoun Avia BH 5. České letadlo je sice schopné letu, ale porouchalo se doprovodné vozidlo, bez kterého náš veterán nemůže absolvovat zpáteční cestu. Převážení historického stroje v útrobách jiného letadla je podle pilota české Avie Milana Mikuleckého ojedinělé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avia BH 5

Avia BH 5 | Foto: airshow.cz

Česká Avia se spolu s druhým podobným letadlem zúčastnila v červenci letu po trase závodu, který před 85 lety vyhlásil belgický král, nadšený letec. Jedno z letadel už je zpátky, druhé se na cestu domů vydá zítra v útrobách belgického armádního stroje.

Avia BH 5 teď stojí v hangáru letiště v Zaventemu. Má odmontovaná křídla a je připravená k naložení do letadla Hercules belgické armády. 85letá Avie by se sice mohla vydat na zpáteční cestu sama na vlastních křídlech, k tomu ale potřebuje doprovodné vozidlo, které ač mnohem mladšího data výroby, vypovědělo poslušnost.

"Doprovodné vozidlo převáží v první řadě benzín. Případně náhradní díly, nářadí a zejména mechaniky," říká jeden z nich, Petr Heřman z Historické letky, která s Avií BH 5 na prezentaci do Belgie přiletěla.

Hercules s Avií na palubě měl původně odstartovat už v pátek odpoledne. Najednou ale přišla zpráva, že se dohodnuté belgické letadlo teprve vrací z Afghánistánu. Odstartují tedy až v sobotu ráno.

České piloty ale belgické letectvo přepraví zpět do Česka tak, aby mohli už následující den na letecké přehlídce v Brně řídit zmíněný první stroj Avia, který už se z Belgie vrátil. Vypravuje pro ně letadlo, kterým létává právě sám belgický král.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme